Bakgrund
Jag har förmånen att känna och arbeta med människor som lever med HIV och som inspirerat mig genom sin passion för livet, beslutsamhet, mod och integritet.
Genom mitt arbete i Helseutvalget for bedre homohelse, har jag möjlighet att dela mina färdigheter, föregå med gott exempel och bidra till bättre levnadsvillkor för homo- och bisexuella män och kvinnor oavsett HIV-status. Jag har haft HIV sedan 1989 och arbetat professionellt med hiv-preventivt arbete sedan 1995 med start i Sverige på RFSL (Riksförbundet för homo- bi- och transpersoners rättigheter). Det är något jag är tacksam över.
”Jag vill att min öppenhet med HIV ska bidra till att påminna om den erfarenhet människor som lever med sjukdomen har och att vi faktiskt kan ta ledning över våra liv med en integritet som vi och samhällets medborgare kan vara stolta över.”
Beslut att leva öppet växer fram
Ur bristen på förebilder växte mitt beslut kring öppenhet fram i början av 90-talet. Mitt val att inte längre leva i hemlighet med min HIV var också en bearbetning av att leva med en dödlig sjukdom, dödsångest och skamkänslor . Samtidigt önskade jag bidra till att andra som levde med HIV inte skulle behöva uppleva den ensamhet och det utanförskap som jag kände.
HIV är bara ett virus men väcker tabun
Till skillnad från andra virus eller kroniska hälsotillstånd, är HIV unikt eftersom det väcker frågor som är mer eller mindre tabubelagda i samhället och som omfattar kön, sex, sexualitet, missbruk och döende.
”Med min öppenhet vill jag utmana samhällets medborgare på de hinder som HIV kan sätta i form av okunskap, negativa attityder, fördomar, självstigmatisering, stigmatisering och diskriminering.”
Stigma och diskriminering
Hinder som personer som lever med HIV möter idag kan handla om bland annat stigma, självstigma och diskriminering. Därför krävs det att alla tar ett personligt ansvar och förser sig med tillräcklig kunskap för att hantera dessa frågor med intelligens, medkänsla och integritet. Som HIV-positiva individer kan vi bidra genom att bli öppnare med vår HIV-status. Samhället kan å sin sida minska stigma, skapa bättre förutsättningar för öppenhet kring HIV och HIV-förebyggande arbete genom att avskaffa paragraf 155 som inleder människor i en falsk trygghet att alla som har HIV känner till sin sjukdom, berättar om den och alltid skyddar sig och sina partners.
”Jag har levt över 20 år med stigmatisering, självstigma diskriminering och fördomar mot personer med HIV. Jag är inte längre beredd att kompromissa eller förhandla om min rätt till mitt liv, min frihet och jämlikhet på alla områden!”
Positiva konsekvenser av öppenhet
Min öppenhet i TV och andra media, ledde till en anställning i RFSL i Sverige 1995-2008. Där bidrog jag bland annat med ett 40-tal krönikor i medlemstidningen Kom Ut. Jag har erhållit flera utmärkelser för mitt arbete med att synliggöra HIV-positivas levnadsvillkor och kronan på verket var kröningen till Mr Gay Norway den 16 maj 2009.
I sociala sammanhang har jag stött på diskriminering och avståndstagande i några enstaka fall och i det stora hela möter jag nästan bara positiva reaktioner. Avståndstagande i sexuella relationer har blivit en tuff del av verkligheten och något jag lärt mig att leva med.
Utmaningar som lett till framgång
Jag har gjort misstag, men kan inte ångra något, trots att jag inte är odelat stolt över allt jag har gjort. Mina största utmaningar har varit att lära mig leva med en dödlig sjukdom som övergått till att bli behandlingsbar. Jag har lärt mig att bemöta negativa attityder till hiv och människor som bär på viruset och tagit mig ur ett destruktivt drogmissbruk. Andra utmaningar har bestått i att hantera en låg självkänsla kombinerat med självstigma som är ett direkt resultat av samhällets och omgivningens negativa attityder kring homosexualitet och personer som lever med hiv. Vidare har jag lärt mig att använda min öppenhet för mer än mina egna syften. Idag kan jag med stolthet se hur jag lyckats vända dessa tillkortakommanden till personlig och yrkesmässig framgång.
Lärdomar av att leva med HIV
Livet är inte en generalrepetition, det är en pågående föreställning som jag har huvudrollen i. Jag försöker efter bästa förmåga ta personligt ansvar och forma livet som jag vill ha det. Min erfarenhet, efter att ha arbetat med människor i olika faser av sina HIV-positiva liv, är att vi alla önskar oss framgång i våra liv, oavsett om det är som en far, mor, bror, syster, vän, arbetskollega eller inom någon sport, hobby eller inom arbetet eller i en förening. Det som förenar oss är viljan till den framgång som definierar oss som individer och i alla våra angelägenheter där vi önskar göra vårt allra bästa.
Tillsammans kan vi förändra
”Mitt mål fokuserar sig på att skapa positiva förebilder. Jag har en vision av ett samhälle där människor med HIV eller andra funktionshinder, kan leva öppet utan stigma, självstigma och diskriminering.”
Jag vill gärna fortsätta mitt arbete att utveckla program som medvetandegör negativa beteenden, attityder, utveckla färdigheter och öka kunskapen om individens inre kapacitet att utveckla sig och nå sina mål, oavsett dessa hinder som också inkluderar sexuell läggning och ålder.
Genom min och andras öppenhet kring HIV-status, identitet och sexuella läggning, erbjuder vi samhället och homovärlden att engagera sig nu! och bidra till att forma positiva attityder, motverka stigma och diskriminering och uppmuntra till insatser som förebygger vidare spridning av HIV och diskriminering och som initierar delaktighet och personligt ansvar.
Walter kommer till Club Barbee i Göteborg på lördag
För evenemang inför och under World Aids Day se QX GayMap
Uppdaterad 2016-12-01
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!