Vatikanen i Rom och påven Benedictus XVI håller lika hög konservativ profil som alltid i familjefrågor. Försvar av den traditionella kärnfamiljen och avståndstagande till sex före äktenskapet, preventivmedel, aborträtt och juridiskt erkännande av samkönade par står i centrum för budskapet. Den katolska värld som påven är andlig ledare för visar dock inte upp samma renlärighet. I Europa är ytterliggare två katolska länder på väg att införa juridiskt erkännande av samkönade par. I Irland har regeringen kommit en god bit på väg mot att lägga fram ett lagförslag om partnerskap. I Portugal är det regerande Socialistpartiet på väg att ta ställning för att partiet, om man vinner valet i höst, ska verka för att införa äktenskap för samkönade par.
Påvens ord från i julas, framförda av Bendictus XVI under hans jultal inför kurian, verkar, åtminstone i Europa, inte utöva något avgörande inflytande när katolska länder beslutar sig för att jämställa samkönad samlevnad. Påven jämförde under sitt jultal, vilket rönte stor uppmärksamhet, hotet mot kärnfamiljen med klimathotet. ”Regnskogarna förtjänar vårt skydd. Men mänskligheten, som varelse, förtjänar inget mindre”, förklarade påven. Att leva utanför heterosexuella relationer beskrev han som ”en ödeläggelse av Guds verk” och menade att mänskligheten måste skyddas ”från att ödelägga sig själv” av brist på respekt för ”människans natur som man och kvinna”. Talet kom bara ett par dagar efter det att Vatikanen, i kraft av sin observatörsstatus i FN, avvisat den FN-deklaration som 66 länder ställt sig bakom om att ingen ska behöva bli utsatt för våld, trakasserier, diskriminering eller övergrepp på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. I deklarationen uppmanades länder att avskaffa kriminalisering av homosexuella handlingar.
Ställningstagandet uppfattades som att Vatikanen inte hade något emot att homosexualitet förblir kriminaliserat i ett 70-tal av världens länder. Vatikanen menade att deklarationen, om antagen i framtiden som en bindande text, skulle ”skapa ny diskriminering av oförsonligt slag”. Oron handlade om att länder som inte erkänner samkönade förhållanden i sin lagstiftning skulle bli föremål för påtryckningar. Något omnämnande av juridiskt erkännande av samkönade relationer fanns dock inte med i deklarationen. Vatikanen tvingades förtydliga sin position genom att ange till Generalförsamlingen att man uppmanade alla länder i världen att avskaffa straffsatser i sina lagar för homosexuella handlingar.
Den irländska regeringen har meddelat att man kommer att lägga fram en partnerskapslag inför parlamentet under våren. Partnerskapslagen kommer att ge äktenskapets rättsverkningar inom områden som pensioner, socialt skydd och beskattning, men någon möjlighet för samkönade par att adoptera barn gemensamt ingår inte. Den irländska hbt-rörelsen är splittrad i sin inställning, med många som kräver att den rätta vägen att välja vore att införa könsneutralt äktenskap. Regeringen i Irland hävdar dock att något sådant skulle kräva en ändring i den irländska författningen, vilket innebär att en folkomröstning skulle behöva genomföras för införande av samkönat äktenskap. Den irländska myndighet som ska bevaka upprätthållandet av mänskliga rättigheter, Irish Human Rights Commission (IHRC), har framfört kritik mot regeringen för att det kommande lagförslaget inte är tillräckligt långtgående. IHRC menar att lagstiftningen minst måste innehålla samma rättigheter som det partnerskap som sedan 2005 gäller i Nordirland, där en möjlighet till gemensamt föräldraskap för samkönade par finns.
I Portugal meddelade premiärminister José Socrates i förra månaden att hans parti, Socialistpartiet (PS), kommer att gå till val i höst på att införa samkönade äktenskap. Detta under nästa mandatperiod i det fall man vinner fortsatt förtroende från väljarna. Den portugisiska versionen av samkönat äktenskap skulle dock inte, som i grannlandet Spanien, innehålla möjlighet för samkönade par att adoptera barn.
– Detta är tidpunkten för PS att under sin nationella kongress bekräfta sin önskan att föreslå för det portugisiska samhället rätten att ingå äktenskap för personer av samma kön, förklarade Socrates i ett tal.
Den sittande regeringen införde 2007, under omfattande protester från katolska kyrkan, en rätt för kvinnor att genomföra abort. Även samkönade äktenskap har katolska kyrkan i Portugal reagerat starkt emot. Ett uttalande från en talesperson efter ett möte med landets biskopar löd att ”de som involverar sig själva i detta företag genom vilket samhället utsätts för genomgripande skada är inte trovärdiga” och att ”när det kommer till att gå och rösta kommer kristna att dra sina egna slutsatser”.
Med Socialistpartiet för samkönat äktenskap i Portugal skulle en majoritet sannolikt finnas i frågan oavsett vilka som vinner valet i höst. Partierna till vänster om Socialistpartiet verkar redan för könsneutralt äktenskap. Landets största oppositionsparti, det högerliberala PSD, har ingen officiell åsikt och kommer förmodligen tillämpa fri röstning för sina ledamöter vid en eventuell kommande omröstning i parlamentet. Som ett svar på premiärminister Socrates utspel meddelade dock PSDs partiledare Manuela Ferreira Leite att hon för sin del inte godtar införande av samkönat äktenskap.
Om man i Irland och Portugal genomför de föreslagna lagändringarna kommer det finnas lagstiftning om partnerskap eller äktenskap för samkönade par i en majoritet, 14 st, av EU:s 27 medlemsländer.
Tidigare artiklar
Inget partnerskap i Portugal Portugal inför diskrimineringsskydd Irland färdigställer partnerskapslag Partnerskap på väg till Österrike och IrlandUppdaterad 2023-10-31
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!