.
Bengt Held som under flera års tid bevakat svenska politikers inställning i hbt-frågor släppte i fredags en rapport om riksdagsledamöternas inställning till det könsneutrala äktenskapet. Held har dels ringt, dels mailat runt och dessutom bedömt ställningstaganden utifrån hur ledamöter uttalat sig i media. Rapporten, betonar han, handlar inte om hur ledamöterna till slut kommer att rösta, utan vad de bedöms tycka i frågan.
Hela 87% av ledamöterna vill att äktenskap framöver skall kunna ingås mellan två personer oberoende av kön, enligt Helds bedömning.
Alla ledamöter från folkpartiet och vänsterpartiet är för reformen i Helds rapport. Mest negativa är ledamöterna från kristdemokraterna där det i Bengt Helds undersökning framgår att 21 av de 24 ledamöterna är mot, medan 2 anses tveka och en anses komma att rösta ja. Bengt Held väljer att inte publicera namnet på dessa tre då de ”inte offentligt uttalat sig om det”.
– Mitt tips är att alla tre kd-ledamöterna som säger ja eller möjligen till en könsneutral äktenskapsalg trots det röstar med sitt parti vid voteringen i vår, uppger Held till QX.se. De tycker alternativet med lika civilrättslig lag är en acceptabel kompromiss. Det är känsligt också för dem att avvika vid voteringen.
I den moderata riksdagsgruppen bestående av 97 ledamöter svarar 78 att de är för, 3 tvekar och 16 att de är emot att göra äktenskapet könsneutralt.
Hos centerpartiet är det en ledamot, Staffan Danielsson från Östergötland som är emot reformen. Även i miljöpartiet menar Held att det finns en ledamot som tvekar om att införa det könsneutrala äktenskapet, Mehmet Kaplan från Stockholm. Till QX.se säger Mehmet Kaplan att han kommer rösta för det könsneutrala äktenskapet. Kaplan är praktiserande muslim och i Koranen såväl som Bibeln kan man tolka in att det som i vår tid kallas äktenskap enbart skall omfatta parrelation mellan man och kvinna.
– Han har nog missuppfattat en artikel som nyligen publicerades i Dagen, säger Kaplan till QX.se om Helds undersökning.
– Som praktiserande muslim berättade jag där om vad Koranen säger. Jag har dock närmat mig den här frågan ur ett rättighetsperspektiv och det är helt klart att jag kommer följa partilinjen, vilket jag också förklarat i olika sammanhang.
Hos socialdemokraterna är det en som uttalat sig mot könsneutrala äktenskap, Karl Gustav Abramsson från Västerbotten. Held anger även en tveksam socialdemokrat som ”inte uttalat sig offentligt om det och därför publicerar jag inte vederbörandes namn”.