En dröm har gått i uppfyllelse, en annan har gått i kras. Obama vann, tillägget till den kaliforniska konstitutionen gick igenom. Protester har förekommit i form av marscher, ljusvakor och nu denna protest. Genomgående har varit att informationen om dessa händelser har spridits via SMS, Facebook-grupper, hemsidor, bloggar etc.
Igår, lördag, demonstrerade HBT-folk över hela Kalifornien, på många olika platser i USA – ja, till och med världen mot tillägget till Kaliforniens konstitution (Proposition 8): att i Kalifornien ska enbart äktenskap mellan kvinna och man räknas. Detta tillägg ledde till att rättigheter fråntogs en grupp människor vilket är ovanligt. Utanför San Franciscos stadshus samlades 7500-10 000 personer för att delta i en demonstration: Join the impact.
– What do we want?
– Equal rights!
– When do we want it?
– NOW!
Ingen vet vad som kommer att hända efter att Proposition 8 fick majoritet; är ingångna äktenskap giltiga, kommer hela tillägget att upphävas, kommer HBT att vara andra klassens medborgare? Prop 8:s förkämpar har menat att de partnerskapslagar som finns ger samma rättigheter och skyldigheter som äktenskap. Separate but equal, den fras som avsåg de afroamerikanskas rättigheter i Södern, har åter börjat användas – men nu av och om HBT. Förhoppningar finns om att den högsta domstolen i Kalifornien ännu en gång ska fastslå att detta går emot Kaliforniens konstitution och upphäva Proposition 8, såsom de gjorde i våras (och förkastade ett tidigare tillägg). Den 15 november var det sex månader sedan den högsta domstolen öppnade för att tillåta för samkönade par att ingå äktenskap. Denna dag 1948 öppnade samma domstol för att par av olika ras/etnicitet skulle kunna gifta sig i Kalifornien.
De som kommit att främst hamna i fokus för människors vrede är mormonkyrkan. Uppmaningar om bojkotter förekommer mot företag och kliniker som ägs av människor som donerat pengar till Ja-kampanjen. Uppmaningarna sprids via e-post och liknande. Det börjar dock komma uppgifter om den centrala roll som San Franciscos katolske ärkebiskop, George Niederauer, har spelat. Den katolska biskopskonferensen har varit starkt pådrivande för ett ja.
I veckan hade filmatiseringen av Harvey Milk en av flera premiärer i San Francisco. Filmen innehåller både original filmer och nyinspelningar av Milks tal – ”you got to give them hope”. Då gällde kampen ett förbud mot att homosexuella kvinnor och män skulle få vara lärare. Trettio år senare används samma argument mot samkönade äktenskap. Man kunde känna hur rysningarna gick genom salongen när Anita Bryant talade.