De senaste åren har hatbotten mot homosexuella ökat. Förra året var det en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Bland hatbrottsanmälningarna förekommer för det mesta misshandelsfall och nästan varje år blir någon mördad på grund av sin sexuella läggning. 2007 var inget undantag. QX rapporterade förra året om många av hatbrotten som skedde.
Under nyårshelgen 2007 blev en man i Solna, som inte var öppen med sin läggning, mördad. Strax innan han dog hade han chattat på Internet och kommit i kontakt med mannen som kommit att kallas för Smeden, ett av flera namn han har kallat sig för på nätet.
Från solnamannen stal Smeden bland annat en dator och en mössa. Dagen efter, den 29 december, höll en man på Södermalm att mista livet efter att ha träffat Smeden. Då bar han mössan som tillhörde solnamannen. Under rättegången erkänner Smeden att han hade stulit från solnamannens bostad men han erkänner inte mordet. Mannen på Södermalm överlevde som tur är.
Ett annat av fallen som QX uppmärksammat förra året är den mycket grova yxattacken den 28 maj, mot ”Anna”, en av RFSL Stockholms medarbetare. Gärningsmannen Fredriks mål var att skada någon på RFSL för att få igång en debatt genom att göra en manifestation som inkluderade våld. Fredrik kände ”att han inte skulle förlåta sig själv” om han lämnade RFSL utan att ställa till en scen. Han såg ”Anna” som hade ryggen vänd mot honom i köket och Fredrik anfaller henne med yxan i ett fast grepp med båda händerna. Hon hamnade på golvet och det blev en brottningsmatch om yxan. Fredrik började slå hennes huvud flera gånger mot golvet för att få tag i yxan. ”Anna” skrek högt och folk kom till undsättning. Som tur är klarade sig även ”Anna” i hennes möte med en våldsman. Fredrik dömdes till rättspsykiatrisk vård.
Vid drygt hälften av de homofobiska hatbrotten är gärningspersonen okänd för offret och i en tredjedel av fallen är gärningspersonen en ytligt bekant. I 7 procent av anmälningarna utsätts personen av en närstående så som en före detta partner, en familjemedlem eller en vän, vilket är en hög andel jämfört med övriga hatbrott. Vart fjärde homofobiskt hatbrott är ett våldsbrott, där en gärningsperson använder våld.
Många hatbrott äger rum på allmän plats och förr året blev riksdagsmannen Fredrick Federley (c) misshandlad utanför en korvkiosk i centrala Stockholm den nionde december. Han tänkte först inte anmäla misshandeln men gjorde det till slut.
Det skedde även flera rån mot homosexuella 2007, och förra året dömdes några män för att ha rånat homosexuella män under flera år genom att köra svarttaxi. Skälet till att de rånade just homosexuella män var att de inte trodde att männen skulle anmäla brotten. Samma resonemang för Smeden när han motiverar varför han just attackerat homosexuella.
Fakta från BRÅS kartläggning av hatbrott
* Ökning med 6 procent jämfört med året innan.
* Vart fjärde homofobiskt hatbrott är ett våldsbrott, där en gärningsperson går till fysiskt angrepp.
* Vid 44 procent av de homofobiska anmälningarna är gärningspersonen någon som hotar, ofredar eller uttalar kränkningar mot den utsatta i hennes eller hans omedelbara närhet.
* De flesta homofobiska hatbrott äger rum på allmän plats och i den utsattas hem (18 procent vardera).
* Vid drygt hälften av de homofobiska hatbrotten är gärningspersonen obekant för den utsatte och i en tredjedel av fallen är gärningspersonen en ytligt bekant. I 7 procent av anmälningarna utsätts personen av en närstående: en före detta partner, en i familjen eller en vän, vilket är en hög andel jämfört med övriga hatbrott.
* När anmälningarna från år 2006 följdes fram till slutet av mars år 2008 hade 70 procent av de homofobiska hatbrottsanmälningarna (huvudbrottet) klarats upp. Andelen anmälningar där den misstänkte för brottet är minderårig (under 15 år) är högre (6 procent) i jämförelse med övriga hatbrott.
* Anmälningar med ett homofobiskt motiv är allra vanligast i Stockholms, Värmlands och Norrbottens län (11 till 14 anmälningar per 100 000 invånare).
* Medelåldern för misstänkta är lägst i jämförelse med andra motiv, nämligen 26 år.
Uppdaterad 2016-11-25
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!