Vad är din kommentar angående den nya diskrimineringslagen?
– Det blir en mer heltäckande lagstiftning än den som finns nu. Förutom de två nya diskrimineringsgrunderna ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck blir det också ett stärkt skydd för personer med funktionsnedsättning.
Hans Ytterberg tror också att mer generella regler stärker diskrimineringsskyddet. Och att sammanslagningen till en myndighet ger mer tyngd, blir mer effektiv och inger större respekt i möte med exempelvis fackliga organisationer, hälso- och sjukvården med flera.
Hur tror du att den nya lagen påverkar dem som utsatts för diskriminering på grund av sexuell läggning?
– Jag har mött en oro om att skyddet mot diskriminering på grund av sexuell läggning försvinner i mängden av andra ärenden i och med sammanslagningen. Jag tror inte att det blir så. Däremot hade jag varit orolig om det hade blivit en sammanslagning från början innan HomO bildades. Men nu finns ju 10 års erfarenhet, så jag är inte orolig. Numera finns det fokus och tydlighet i de här frågorna, och med förenade krafter kan vi komma längre.
Han menar också att en ombudsman förenklar arbetet istället för att fyra olika ombudsmän exempelvis ska besöka samma plats. Dessutom tror Hans Ytterberg att tillsynen blir effektivare.
Till sist, berätta om något av era pågående ärenden.
– Just nu har vi fyra viktiga principiella frågor som processas i domstol. Ett ärende handlar om ett lesbiskt par som diskriminerats vid en behandling mot ofrivillig barnlöshet. Kvinnan som fick inseminationsbehandlingen fyllde 40 år, vilket är landstingets övre åldersgräns. Behandlingen avbröts och paret ville att behandlingarna skulle utföras på den andra kvinnan, vilket de blev nekade med motivering att samma regler gäller för lesbiska som för heterosexuella par, att bara den ena personen kan få behandling.
Fakta om den nya diskrimineringslagen
Den nya diskrimineringslagen som börjar gälla den 1 januari 2009 ersätter jämställdhetslagen och sex andra lagar. Två nya diskrimineringsgrunder finns i den nya lagen: ålder och könsöverskridande identitet eller uttryck. Personer med funktionsnedsättning får också ett stärkt skydd, vilket innebär förbud att diskriminera personer med funktionsnedsättning inom hälso- och sjukvården. I dag är skyddet mot diskriminering olika starkt beroende på vilken diskrimineringsgrund det handlar om.
Diskrimineringsförbudet ska gälla på tio olika samhällsområden. Nya områden är bland annat offentlig anställning, värnplikt och civilplikt. Däremot gäller inte alla diskrimineringsgrunder på alla samhällsområden. Detta gäller främst diskriminering på grund av ålder som är förbjuden i arbetslivet och inom utbildningsverksamhet.
I stället för nuvarande skadestånd till den diskriminerade införs en diskrimineringsersättning som ska fungera som ersättning för kränkningen och ett höjt belopp ska avskräcka från diskriminering.
Den nya myndigheten Diskrimineringsombudsmannen får till uppgift att kontrollera att lagen följs. Myndigheten ersätter de nuvarande ombudsmännen Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Handikappombudsmannen.
Diskrimineringsombudsmannen ska ha rätt att i domstol föra talan för en enskild person som anser sig ha blivit diskriminerad. Genom en ny regel får vissa intresseorganisationer också en sådan möjlighet.
Rekrytering av chef för den nya myndigheten pågår. Bland de sökande av jobbet som chef för den nya myndigheten finns namn som: Hans Ytterberg, Katri Linna, och Torbjörn Andersson, i dag ombudsmän på Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, och Handikappombudsmannen, HO, Veronica Larpes-Papadopoulou Ålands diskrimineringsombudsman.
Övriga sökanden är: Karin Eriksson, Kacper Pettersson, Ulf Kruse, Björn-Olav Kvidal, Madeleine Rietschel, Jalel Bel Hadj, Richard Nyabinda, Britta Ahnmé Kågerman, Lena Nyberg, Pia Engström Lindgren, Michael Frühling, Anders Bergstrand.
(Källor: Sveriges riksdag, Lag&Avtal)
Uppdaterad 2018-01-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!