Så varför inte styra kosan till Sveriges framsida, Göteborg i slutet på maj och var med och upplev musik, dans, teater, samtal, debatter, film, utställningar, fester och så många fler upplevelser. Tillsammans med olika organisationer, föreningar, företag och politiska partier har ett gediget program skapats. Hela programmet hittar du längst ner.

Hos varje människa finns ett behov att se sig själv reflekterad i samhället dvs. alla har ett behov av att känna tillhörighet.” Ja vem gör inte det? Det är ju helt sant som HBT-festivalen skriver på sin hemsida. Trots att jag inte trodde att det skulle bli en publiksuccé på de olika program punkterna så fick jag fel. Det var inte många av oss som trodde att det skulle komma tillbaks i år men tji fick vi. Jag är den första att applådera alla de som under året har jobbat med att förverkliga idén om ett öppet, härligt Göteborg, även för oss onormala.
Förra året lyckades man med konsttycket att få en egen, mycket uppskattad, spårvagnslinje som gick i centrala Göteborg, smyckad i regnbågsflaggor och glada människor. Järntorget var sambandscentral och med informationstält samt solstolar lockade man till sig mycket förvånade och en del intresserade människor som fick tillfälle att ställa frågor om sexualitet och andra livsfrågor som de kanske annars inte fick tillfälle till. Media skrev spaltmeter om festivalen och man lyckades skapa ett andetag i Göteborg som var befriat från trångsynta människor, diskriminering och hot.

Det hela startade för lite drygt ett år sedan, tidig vår 2007 när Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska museet, Världskulturmuseet och eldsjälen Jan Schmidt startade ett unikt samarbete genom att tillsammans arrangera HBT-Festivalen. Man ville helt enkelt låta personer som har drivkraft och konstnärlig själ tillsammans skapa en mötesplats i Göteborg men också dementera och arbeta bort den hotfulla och något mediaexploaterade bilden av att Göteborg skulle vara en extra HBT-fientlig stad. Meningen var också att festivalen inte skulle styras av de organisationer och samarbetspartners som gick in som sponsorer och stöttepelare utan det var de aktiva som skulle ta fram den sjudande lusten till att skapa och att mötas. En lust som finns hos alla människor men som vi HBT- människor inte alltid bereds samma möjlighet till.

Mycket är gratis – mycket att göra.
Årets festival är större än förra året, här finns mycket att välja på och en stor del är gratis! Jag har just nu räknat igenom att det i dagsläget finns över 80 olika arrangemang. Allt från fester, utställningar, modevisningar, teater, debatter och sång. Så ta fram kalendern eller din mobil och gå till hemsidan och klicka in programmet och välj och vraka.
Målet med HBT Festivalen är bland annat att erbjuda en bred bild av konst och kultur skapad av och för HBT-personer, att ifrågasätta det heteronormativa samhället och bidra till etablerandet av en ny norm, att skapa nya mötesplatser och gemenskaper för HBT-personer, att skapa ett HBT-vänligare samhälle, att förstärka och förbättra Göteborg kulturliv, att skapa ett brett intresse för HBT-frågor och följaktligen skapa en öppnare och friare stad med ett tydligt mångfaldsperspektiv.
Varje arena och samarbetsorganisation liksom institution genomför sin del av festivalen med sina egna pengar. Andra aktiviteter genomförs genom ideellt arbete, sponsorer och bidrag som de inblandade verksamheterna själva får ansöka pengar till.

Festivalen söker volontärer.
Under dessa dagar kommer det att vara full aktivitet i hela staden. Därför söker festivalen nu ett 40-tal volontärer som under fyra dagar kan vara med och jobba på festivalkontoret, Respekt och på Järntorget. Man kommer att jobba i skift och för arbetet får man chansen att gå på några av festivalens arrangemang. Gå in på deras hemsida och sök där genast om du har lite tid över.



hbt-gbg.se