– Med hjälp av detta verktyg kan vi öka kunskapen om jämställdhet, minska fördomar, och bli medvetna om våra föreställningar och förutfattade meningar, säger Caroline Tovatt från företaget Pluralism under måndagens release framförd ihop med kollegan Hans Robertsson.
Tillsammans har de arbetat fram programmet Mångfald 4.0 under tre års tid. Nu har de fått fram en version som de också har testat på publik från exempelvis en högskola, SKL, och ett flertal andra grupper. Varje test har öppnat upp till olika diskussioner om mångfaldsfrågan i arbetslivet och vilka fördomar som finns. Ett exempel är ordet invandrare som finns med i en av frågorna, vilket några har reagerat negativt på och detta har sin tur skapat diskussioner. Caroline Tovatt och Hans Robertsson har valt att förenkla begreppen i programmet, till exempel invandrare istället för utländsk härkomst.
– Fördelen med att förenkla är att sådant som det inte pratas om så ofta tas upp till ytan, förklarar Caroline Tovatt.
Hon berättar också att programmet kan användas både i grupp och som ett individuellt verktyg på arbetsplatsernas intranät. Alla jämförbara resultat i programmets olika frågeställningar bygger på fakta och forskning, men Caroline Tovatt påminner om att det inte finns någon statistik på etnisk bakgrund och sexuell läggning.
Frågorna som var och en måste ta ställning till kan exempelvis vara hur man associerar om det är flest män eller kvinnor och vilken etnicitet, invandrare/svensk som jobbar i olika så kallade högstatusyrken som vd, advokat med flera. Och samma frågor ställs om jobb som anses ha låg status, som diskare eller städare. Därefter kommer ett stapeldiagram upp och samtidigt ser man hur gruppen eller individen har svarat.
Än så länge är inte alla tekniska detaljer klara, men vad Caroline Tovatt vet nu så kommer programmet att kunna laddas ned via en länk från hemsidan, där också en handbok i pdf-format kommer att finnas. Meningen är att hon och Hans Robertsson ska kunna anlitas som handledare för utbildningen eller hjälpa till att utbilda andra handledare.
Under testet av Mångfald 4.0 på releasens deltagare blev resultatet bland annat att de kvinnor som jobbar i typiskt manliga yrken som exempelvis brandman eller byggnadsarbetare har etnicitet svensk och är hetero. Medan de män som arbetar inom typiskt kvinnliga yrken som kosmetolog eller sjuksköterska har etnicitet svensk och är homo. Detta ledde till diskussion om hur synen egentligen är på lesbiska och bögar inom dessa yrkesområden. Tydligt var i alla fall att mäns sexuella läggning inom arbetslivet ifrågasätts i högre grad än vad kvinnors gör.
Frågan om var i organisationen man ska börja ta tag i frågan kom också upp. Flera enades om att det i första hand måste diskuteras med ledarskapet. En kvinna påpekade att arbetet med dessa frågor tar tid eftersom många på arbetsplatserna fortfarande är ovilliga att ta till sig detta. Hon menar att människors föreställningar ofta är så djupt rotade att de har svårt med en förändring. Däremot tycker hon att det är viktigt att fortsätta jobba med mångfaldsfrågorna.
– Verktyget ska i första hand fungera som en igångsättare, säger Caroline Tovatt som avslutning på måndagens release av Mångfald 4.0.
Uppdaterad 2016-11-16
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!