– Det är en självklarhet att vi ska kunna bo ihop även när vi blir gamla, det är inget att diskutera, säger Siv 54 år och får nickande medhåll av Maja även hon 54 år.
Däremot tycker båda att ett mixat boende är bättre än ett specifikt hbt-äldreboende. Maja tror dessutom att risken för att bli utpekad och råka ut för attacker från nazister ökar om hbt-personer ska ha ett eget boende.
Liljana, 65 år håller inte med.
– Det är absolut intressant med ett hbt-äldreboende. Jag skulle må mycket bättre av att bo på ett sådant ställe. Då slipper jag det eviga tjatet när alla ska prata om sina barn och barnbarn, säger hon och slår uppgivet ut med armarna.
– Jag skulle vilja se 55-plus varianten. Man ska kunna komma dit medan man fortfarande kan röra på sig och det ska gå att bo kvar tills sista dagen är kommen, säger Eva-Lisa 75 år, men hon är även öppen för ett mixat boende.
Hon skulle själv inte ha något emot att bo på ett 55-plushem om hon vore ensam. Eva-Lisa som är transperson förklarar att eftersom hennes partner är straight så skulle det ju inte fungera.
Eva-Lisa påpekar också hur viktigt det är att lyfta upp frågan kommunvis så att alla får samma möjligheter oavsett var i landet man bor. Hon tror att äldre bekymrar sig mindre än yngre eftersom äldre inte vill tänka sig att flytta från sitt hem och sin partner.
– Ja, man skjuter det framför sig, säger Maja och påminner om att det finns ju inte så många äldreboenden för andra heller utan de hänvisas till hemtjänsten.
Siv tycker det är viktigt att personalen inom vård- och äldreomsorg är upplyst och menar att det ska finnas krav på utbildning i htb-kompetens, kanske någon slags körkort, funderar hon.
Maja poängterar att alla ska behandlas med respekt oavsett sexuell läggning, etniskt ursprung eller religion. Hon tar också upp problemet med att en del vårdpersonal av utländsk härkomst ofta förtrycker homosexuella på grund av sina egna fördomar, samtidigt som de själva klagar över rasism.
När frågan om vad politikerna ska göra kommer upp tycker Eva-Lisa att de borde satsa mer på hbt-utbildning inom vård- och omsorg. Det är ett första steg, menar hon, och då är det viktigt att detta sker över hela landet.
– Vi själva måste bestämma oss för vad vi ska tycka och hur vi vill ha det. Det här är ju en fråga som har varit segdragen i över ett decennium, säger Eva-Lisa.
Siv tror på öppenhet och att hbt-personer blir en naturlig del i samhället, och för att kunna påverka som enskild tycker hon att man ska engagera sig politiskt.
Socialstyrelsens senaste äldrerapport pekar på uppenbara kunskapsluckor om äldre hbt-personer när det bland annat gäller deras livsvillkor, sociala relationer och hälsa. Äldreforskningen visar också att antalet äldre som får hjälp av sina anhöriga är fler än de som får offentlig omsorg.
Barbro Westerholm, riksdagsledamot i Folkpartiet och ordförande i Äldreboendedelegationen menar att allt detta är något som måste åtgärdas snarast.
– Vi ska ta upp den här frågan i Äldreboendedelegationen, och bland annat diskutera om att ta fram andra alternativ till äldreboende för hbt-personer.
Barbro Westerholm berättar att de har tjatat om hbt-utbildning i motioner under många år. Att det ska finnas i vårdutbildningen, men även i utbildningar för socionomer, poliser, lärare med flera. Hon har också tagit upp detta med båda ministrarna på Utbildningsdepartementet och på Socialdepartementet.
– Högskoleverket är också en viktig spelare, nästan viktigare än regeringen. Högskoleverket borde få utbildningsfrågan som ett uppdrag. Det är uppenbart att detta behövs, så det är ju bra om regeringen sätter på blåslampan, säger hon.
RFSLs pågående arbete om att erbjuda enskilda arbetsplatser hbt-certifiering av sin verksamhet, tycker Barbro Westerholm är intressant. Det kan vara en viktig väg att gå vidare, menar hon, och för att få en hbt-kompetens med kvalitet.
Just hbt-utbildning av personalen inom vård- och äldreomsorg var gemensamt en tydlig åsikt under Golden Ladies fikastund. Andra synpunkter som kom fram var bland annat oron över att det kan bli problem att få avlastning när ens partner blir sjuk, på grund av fördomar bland personalen. Någon påpekade hur bra det är att äldre hbt-personers situation tas upp, en annan hade önskemål om ett större äldreboende med hbt-kompetent personal, en tredje lade skämtsamt till ”Och fräscha sköterskor”.
Fakta Golden Ladies
Golden Ladies är en aktivitetsklubb för homo- och bisexuella kvinnor från 35 år och uppåt. Klubben startades 1989 av initiativtagaren Monica Evadotter. Caféverksamheten drevs då på Hyllan på RFSL i Stockholm av två företagsamma damer, Abbe och Märta. Efter att Monica Evadotter arrangerat uppskattade middagar med dans slogs båda verksamheterna så småningom ihop och klubben bildades. Systerklubbar finns både i Göteborg och i Malmö.
Uppdaterad 2021-10-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!