Undersökningar visar att det finns en utbredd misstro för polisen bland många hbtq-personer. I dag mötte polisen hbtq-ungdomar för att bryta barriärer och prata om de problem som finns.
Finns det en viss jargong inom polisen?
– Det har blivit mycket bättre. Förr i tiden kunde kollegor vräka ur sig saker i fikarummet, men det går inte på samma sätt i dag, då blir man ifrågasatt, säger Göran Stanton, som är gaypolis och jobbar i Stockholms hatbrottsgrupp.
Vad krävs för att hbtq-personer ska få bättre hjälp av polisen?
– Det saknas resurser, i dag handlar det mest om att enskilda poliser får söka bidrag för att driva hbtq-projekt.
Hur ser polisutbildningen ut?
– Man har fyra till sex veckors utbildning om hatbrott och då ingår hbtq. Tyvärr är hbtq-frågor inga heta frågor och vi har ju bara haft hatbrottsgrupper i Stockholm och Malmö. Nu ska en starta i Göteborg. Men Stockholm har faktiskt kommit ganska långt.
Kan man anmäla hatbrott anonymt?
– Ja, det bör man göra, även om utredningen läggs ned då målsägande saknas så syns det ju i statistiken. Anmäl alla hatbrott, anonymt eller inte anonymt, och anmäl även om polisen bemöter dig dåligt. När det syns i statistiken kanske politikerna kommer att prioritera hatbrott och vi kan få mer pengar till utbildning, projekt och att anställa fler till hatbrottsgrupper.
Uppdaterad 2021-12-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!