Hbtq-personer inom Polisen talar ut
Utställningen utgår ifrån att polisen har en yttre uniform på sig, detta medför att de kanske inte vågar sticka ut med sin inre unika uniform. Så kan fallet exempelvis vara med hbtq-personer inom polisen. Katja Wennerfors är en av personerna bakom den nya utställningen och hon har intervjuat fem hbtq-personer som är anställda inom Polisen.
– Alla fem vittnar om att det är lättare för kvinnor än för killar att vara gay inom polisen. En av kvinnorna säger att det betraktas som fjolligt att vara bög inom polisen och att män fortfarande mäter vem som är mest man. En av de intervjuade berättar om att det finns incidenter där män bytt skåp i omklädningsrummen för att de inte vill byta om framför någon som är gay. En annan polisanställd menar att det finns en viss machokultur, men absolut inte överallt, mer på mindre orter än i större städer, säger Wennerfors.
Enligt Wennerfors har det dock skett en stor förändring i polisens syn på hbtq-personer under de senaste åren.
– Innan 2000-talet var detta en besvärlig fråga inom polisen, men efter det har stora positiva förändringar skett. Vi vill visa att polisen är för alla och att polisen speglar hela samhället, säger Wennerfors.
Utställningen: Vår inre uniform, sammanfaller med Stockholm Pride på Polismuseet i Stockholm.
Uppdaterad 2017-06-18
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!