Victoria Wickman och några fler föräldrar till barn och unga vuxna som är trans, startade Transupproret i hopp om att skapa förändring och förbättring. De planerar att lämna över en namninsamling med krav till myndigheter i samband med en manifestation i februari. QX pratade med talespersonen Victoria om kampen för en bättre framtid, både för hennes barn och andra binära och ickebinära transpersoner.

Victoria, kan du berätta om initiativet Transupproret?
– Jag och några andra föräldrar, som valt att vara anonyma, tog initiativet för bara några månader sedan. Personligen är jag engagerad i Transupproret eftersom jag har två vuxna barn varav en av dem kom ut som trans för drygt ett år sedan. Eftersom det var helt nytt för mig bestämde jag mig för att ta till mig information från olika källor. När jag förstod hur det är att leva som transperson i världen och specifikt i Sverige började jag skämmas över att vara svensk. Jag kände en besvikelse över den systematiska diskrimineringen av transpersoner.

Vad är era planer med manifestationen och namninsamlingen?
– Vi har bakat fram tjugo kravställningar. Vi ämnar överlämna dessa till riksdagen, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tillsammans med en namninsamling och personliga berättelser från transpersoner och deras närstående. Vi hoppas många skriver på namninsamlingen och att många sluter upp vid manifestationen!

Vad är det som motiverar dig att fortsätta föra den här kampen framåt?
– Av medmänskliga skäl. Förutsättningarna för transpersoner är dåliga och det drabbar dem och närstående. Jag tycker även att det blir ett samhällsekonomiskt problem. Om man mår dåligt som transperson kan man kanske inte prestera på sin arbetsplats eller på andra sätt bidra till samhällsekonomin. Även de som inte känner medmänsklighet med transpersoner, vilket det tyvärr finns människor som inte gör, borde de förstå att diskrimineringen och svartmålandet av transpersoner påverkar hela samhället negativt.

Hur har det varit som mamma att möta det här?
– Som mamma till en transperson har jag självklart velat lära mig så mycket som möjligt. Även om jag inte var mamma, hade jag ändå velat engagerat mig. Jag upplever att det finns mycket stöd för transpersoner och deras anhöriga. Organisationen Transammans har mycket bra vägledning inom området. Bara genom att prata om ämnen som berör transpersoner kan kunskapen och förståelsen hos människor öka. Hittills har jag blivit bemött positivt när jag uppmärksammar dessa frågor på arbetsplatsen eller bland familj och vänner. Folk vill gärna veta mer om vad trans innebär.

Hon lägger till att ”jag menar inte att man ska prata om enskilda transpersoner, det kan bli för privat. Som närstående eller transperson får man vara tydlig med var gränserna går”.

Vad är dina förhoppningar med Transupprorets initiativ?
– Jag vågar tyvärr inte tro att alla tjugo krav som vi har tagit fram kommer att genomföras. Men jag hoppas att det kommer leda till någonting. Framför allt till att beslutsfattarna förstår att den situation vi har för transpersoner i Sverige är under all kritik. Vi ligger efter i utvecklingen jämfört med de andra nordiska länderna och länder i Europa.

Hur tänker du kring det motstånd ett sådant här initiativ eventuellt kan möta?
– Alla vi människor sitter på en inre styrka och förmåga till att skapa förändring. Vill man kämpa tycker jag att man ska göra det. Det är nästan en skyldighet. Men det är fullt förståeligt att vara orolig över att möta motstånd, mot bakgrund av hur samhällsklimatet ser ut idag.

Vad menar du med skyldighet?
– Det är alla människors skyldighet att agera när det gäller sådana här orättvisor. Men jag tänker samtidigt på de andra föräldrarna i gruppen med yngre barn. De är inte lika öppna om Transupproret. Det finns en risk för mobbning i skolan, för hot och hat både på nätet och från omgivningen. Barn är sårbara på ett helt annat sätt när de är yngre.

Avslutningsvis säger Victoria; ”jag tycker att det är dags för oss som har modet att ställa oss upp och säga ifrån!”

Mer information om manifestationen som tar plats i Stockholm kommer läggas upp på Transupprorets sociala medier. Skriv på namninsamlingen här.