– Jag har genom åren medverkat vid ett stort antal tillställningar, men aldrig någon som varit så stark, djup och som berörde mig så mycket som jag blev denna kväll, berättar Maria Hansson för QX.
Under kvällen pratade RFSL:s vice ordförande Petra Douhane om den nya könstillhörighetslagen, medan Alfta-prästen Charlie Brunlöf berättade om sin resa som präst och transperson. Brunlöf berättade bland annat om ett mejl han fick som svar från en församlingen där han hade sökt anställning. I mejlet stod det att ”vi är inte redo för en sån som du”.
Kevin ”Klara” Lindskougs höll sedan ett tal som Maria beskriver som väldigt känslosamt, berörande och starkt, och kvällen avrundades med ljuständning till minne av de som inte finns kvar i livet längre, och ett tal av prästen Nadja Braune.
Maria själv hedrade under tillställningen minnet av Elisabeth Ohlson, som avled den 30 oktober. Under talet berättade hon om varför Elisabeth ville att hon skulle gestalta den Goda Ormen i hennes konstverk, altartavlan ”Paradiset”. Maria hade med sig sin kopia av altartavlan, och hade beslutat sig för att skänka den till kyrkan.
– Innan evenemanget frågade jag kyrkoherde Maria Idänge om jag fick skänka ”Paradiset” till kyrkan, som avslutning på min berättelse. Hon blev väldigt glad och tackade mig för initiativet och till vardags kan den nu beskådas på pastorsexpeditionen.
Dessutom kommer församlingen att erbjuda samkönade par vigsel framför altartavlan. Om dessa par tackar ja, flyttas den till kyrkan, berättar Maria Hansson.:
Bakgrunden till ”Paradiset” är att Maria under våren 2012 fick ett telefonsamtal från Elisabeth Ohlson, som berättade att hon skulle ta fram en HBTQ+altartavla, i samband med tv-programmet Konstkuppen. Men innan hon sa ja ville hon berätta en sak för Elisabeth.
– Jag berättade att jag innan jag fick modet att komma ut som kvinna, skrev en hel del homofobiskt på internet. Jag berättade även, att det var jag som polisanmälde Ecce Homo. Elisabeth bröt då ut i ett fyra till fem minuter långt skratt, innan hon sa: ”Då ska du ta mig fan bli den Goda Ormen i Paradiset”.
Och så blev det.
Altartavlan Paradiset blev sedan väldigt omdebatterat. Många älskade den, andra hatade den, och debatten gick i vågor fram till 2019, då den hittade ett hem i S:t Petri kyrka Malmö. Direkt framförde olika kända och okända debattörer fram en tuff kritik. Det påstods att det var en hädelse, att tavlan fick hänga i ett kyrkorum.
När de kritiska rösterna inte lyckades få tavlan nerplockad, påstods det att Paradiset fick transsexuella att framstå som onda. Elisabeth berättade att ormen på altartavlan inte symboliserade den onda, utan att det var den ”Goda Ormen”.
– Trots att media visste, att det var jag som gestaltade ormen, var ingen intresserad av att kontakta mig och ställa frågor. Drevet gick för fullt. Jag mådde fruktansvärt, eftersom jag anklagades för att framställa transsexuella som onda. Jag fick inte en chans att bemöta detta påstående. Altartavlan plockades ner. De som stod för drevet fick som de ville.
Men nu kommer den alltså att kunna beskådas i Ulrika Eleonora Kyrka i Söderhamn. Och detta tack vare Maria som gått från rikshomofob till transaktivist.
Vilken skulle du säga är den viktigaste frågan för transpersoner just nu i Sverige?
– Att det behövs det mer faktabaserad kunskap, som motvikt till alla oseriösa påståenden. På sociala medier påstås det att allt handlar om en könsidentitetsideologi, en religion och en sekt. Vissa anklagar oss för att vilja tvinga barn att ändra kön. Den senaste tiden har det även förekommit påståenden om att transpersoner skulle vara överrepresenterade ifråga om sexuella övergrepp på barn. Dessa påståenden leder till en ökning av både verbala påhopp och även fysiskt våld. Just därför är den viktigaste frågan behovet av att faktabaserad information måste tas fram och spridas av Socialstyrelsen. Kunskap är det bästa vapnet mot hat och falska påståenden.
Uppdaterad 2024-11-27
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!