Remi är 32 år och kom till Sverige 2019 som flykting från Nigeria. I hemlandet var han efterlyst på grund av sin sexuella läggning med ett pris på sitt huvud – 70 000 kronor i skottpengar. Homosexualitet i Nigeria kan leda upp till 14 års fängelse eller döden.
Enligt Remis juridiska ombud Charlotta Lagnander har han haft svårt att förklara sin sexualitet och situation på ett ”övertygande sätt” utifrån Migrationsverkets och migrationsdomstolens bedömningar.
– Det är ofta en utmaning i asylärenden. De asylsökande har svårt att berätta om sig själva – särskilt när de kommer från en kultur där man inte pratar om känslor och tankar på samma sätt som här. Migrationsverket gör bedömningar på vad som inte sägs, istället för vad som faktiskt sägs.
”Han var väldigt orolig för vad som skulle hända”
Remi arbetade på en restaurang i Luleå. Den 4 juni, mitt under ett arbetspass, stormade polisen in och hämtade honom. Han placerades i förvar i Gävle. QX pratar med hans arbetsgivare och vän Kerstin som beskriver händelsen som ”traumatisk för hela personalen”.
– De kom in, de som jag kallar för ”gestapofolket”, och plockade honom. Hela personalen var förstörd den helgen. Remi var så jävla fin. Han var charmig, vänlig, ärlig och otroligt arbetsam, säger Kerstin och fortsätter:
– De tog hans telefon så att vi inte kunde nå honom och fick en ny utan kamera. Till slut lyckades jag komma i kontakt med honom. Han var väldigt orolig för vad som skulle hända.
Under tiden Remi satt i förvar kämpade hans vänner för att stoppa utvisningen. De tog hjälp av juristen Charlotta och lyckades tillfälligt pausa deportationen när de fick tag på ett dokument från polisen i Nigeria som bekräftade att Remi var homosexuell och efterlyst. Men enligt Migrationsverket hade dokumentationen ”lågt bevisvärde”.
– Vi fick dokumentet, stämplat och signerat, men Migrationsverket avfärdade det som bevis. Vi kämpade in i det sista, men nu är han ändå borta, säger Kerstin.
”Det finns en stor risk att han blir både misshandlad och utnyttjad – både av medfångar och av vakter”
Remi skickades slutligen tillbaka till Nigeria, där han, som väntat, greps av polisen.
I en sms-konversation med sina vänner skriver han: ”Jag är på flygplatsen. Polisen tog mig direkt. Jag är väldigt hungrig. Jag skall tas till ‘detentionprison’ because I have to face the law”. Och i det sista meddelandet skriver han: ”Jag har ett stort problem. Det är inte tillåtet att vara gay i Nigeria. Jag tror inte att jag nå någon av er längre. Take care”.
Sedan dess har ingen hört från honom. Hans vänner och familj fruktar det värsta.
– Det är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är så jävla hemskt. Han kanske redan är död. Ihjälskjuten. Ingen vet var han är. Migrationsverket verkar bara vilja bli av med folk, oavsett vad som händer dem, säger Kerstin.
– Vi visste att risken var oerhört stor att han skulle gripas, eftersom det fanns tydliga dokument från polisen, berättar Charlotta och fortsätter:
– Behandlingen av homosexuella i nigerianska fängelser är tuff. Det finns en stor risk att han blir både misshandlad och utnyttjad – både av medfångar och av vakter.
Vad händer nu?
– Vi har gjort en skrivelse till Migrationsverket men har ännu inte fått något svar, avslutar Charlotta.
Remi heter egentligen någonting annat.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!