Över 60 procent av transpersoner och män som har sex med män som önskar PrEP vet inte var man ska vända sig för att få tag i det, enligt en ny rapport från RFSL.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) och oppositionsregionråd Amelie Tarschys Ingre (L) besöker Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm för att diskutera de långa vårdköerna för STI- och PrEP-behandlingar.
– Det är otroligt frustrerande att ha så många som står i kö. Vi har patienter som behöver snabb tillgång till behandling och rådgivning men tvingas vänta länge, säger Matias Garzón, verksamhetsutvecklare och barnmorska på Venhälsan.
För att tackla situationen öppnar fem nya mottagningar den första september. Målet är att helt eliminera köerna till nästa sommar. Venhälsan, som har drivits av engagerade eldsjälar sedan 1982, påpekar att stigma fortfarande är en stor utmaning
– Trots att över 95 procent av alla hiv-positiva i Sverige som får behandling är smittfria, kvarstår stigmatiseringen. Vi har märkt att det finns en stark befogad oro bland våra patienter kring hur de kommer att bli bemötta när de behöver äldrevård. Det är en jättestor puck, säger sjukhuspersonal på Venhälsan.
”Ingen ska behöva smittas av hiv i kön till PrEP”
Vad vill Region Stockholm och Liberalerna göra?
– Liberalerna har drivit på för att få bort köerna till PrEP igen och vi är glada att det S-ledda styret nu lyssnat och fem nya mottagningar öppnar den första september, säger Amelie.
Hur var det att besöka Venhälsan?
–Det var ett väldigt bra besök – väldigt informativt. Mycket av den informationen man får här är sådan information som behöver spridas för att minska stigmat. Det är ju nästan den största utmaningen. Vi har kommit så pass långt medicinskt att vi har förflyttat hiv från att vara en dödlig sjukdom till en kronisk sjukdom – men stigmat är såklart fortfarande den största utmaningen, säger Paulina.
Stockholm, Skåne och Västra Götaland är de regioner med störst efterfrågan på PrEP. Läget i Skåne är värst, där har kön varit stängd sedan oktober 2023 på grund av resursbrist, vilket innebär att inga nya patienter kan få PrEP utskrivet.
Kön är stoppad i Malmö och flera hundratals står i kö. Vad skulle ni vilja säga till dem som blir lidande av köerna?
– När vi ansvarade för hälso- och sjukvården förra mandatperioden, arbetade vi bort kön. Det är oroväckande att kön nu har blivit så pass lång på bara 2 år. Vi gör stora satsningar i vår skuggbudget 2024 för att återigen kapa köerna. Ingen ska behöva smittas av hiv i kön till PrEP, säger Amelie.