Igår hölls Dyke March Stockholm för fjärde gången – en demonstration för och av alla dykes och queers. Innan marschens avgång samlades deltagarna på Medborgarplatsen för mingel och upp-till-kamp-tal.

När det blev dags för lesbiska Davita, som ska utvisas till Uganda, att prata blev stämningen känslosam. Innan hon ens hann presentera sig bröt hon ut i tårar. Transaktivisten Purity Page tog då tillfället i akt att hylla Davita.
– Idag är vi här för att fira modiga personer. Och Davita, du representerar mig och oss. Du är familj och det vi kämpar för.

Frun Ebba håller om Davita efter att hon bröt ut i tårar under sitt tal.
Transaktivisten Purity Page höll i ett tal om Davita.

QX intervjuade även några av de marscherande som delade med sig av varför protesten är viktig för dem.

Julium, 25, Wilda, 22, Alva, 21, Uppsala.

– Dykes glöms ofta bort. Vi tycker att det är extra viktigt att lyfta dem som inte ses eller hörs i större queer media och då är det oftast dykes. Under Prideveckan kommer vi fira Reclaim Pride, vi tar avstånd från Stockholm Pride med tanke på deras beteende mot Queer Against Fascism.

Natalie från Ryssland ska gå Dyke March.

Natalie, 35, Ryssland.

– Jag är här för att fira systerskap, fira kvinnor och vår kärlek för varandra. Och bara njuta av den här tiden tillsammans. Det är min första Dyke March och jag är väldigt förväntansfull.

Anna, 28, och Lisa, 31, från Umeå är på plats för att gå Dyke March.

Anna, 28, och Lisa, 31, Umeå.

– Vi är båda engagerade i Lesbisk Makt i Umeå. Det finns inte så mycket separatistiskt för kvinnor som tycker om kvinnor överhuvudtaget. Inom hbtq+ communityt så hamnas oftast kvinnor, transpersoner och ickebinära i skymundan. Därför känns det bra att få sticka fram huvudet idag.