Snart är det dags för seminariet Jesus älskar hbtq på Pride House. Per-Olof Eurell är på plats för att dela sin familjs personliga historia. Familjen är högprofilerad inom frikyrkorörelsen och har rötter i både pingströrelsen och Livets Ord.
När Per-Olofs son Gabriel kom ut som homosexuell 2017 kom det som en ”fullständig chock”, berättar han till QX. Han var då aktiv i den delen av Frikyrkan som var hbtq-fientlig. Han var del av en ledningen där det var viktigt att ”stå upp för sanningen”, vilket innebar att vara emot abort och hbtq-rättigheter.
– Jag var bland annat med i ledningen i den pingstförsamling som 2005 tog initiativ till ett fackeltåg i Stockholm till försvar för pingstpastor Åke Green, som dömts för hets mot folkgrupp efter att ha predikat att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen. Vi gick som familj. Gabriel var 14 år då.
Per Olof berättar att det tyvärr inte fanns någon att prata med när sonen kom ut.
– Alla mina nära vänner och släkt var med i den del av frikyrkan som ”visste” att homosexualitet är en allvarlig synd, säger Per Olof och fortsätter:
– Jag trodde att det var ett val att leva som homosexuell – ungefär som det är ett val som att tro på Gud. Valde du att leva som homosexuell valde du bort att leva som en ”riktig” kristen. Detta synsätt stämde inte på min son Gabriel. Han var en skötsam, smart kille. Dessutom ville han följa Jesus. Han hade gjort ett aktivt val att vara en troende kristen. Han var dessutom anställd på Livets Ord.
Han började ifrågasätta sina fördomar och började studerade historia, vetenskap och träffade riktiga hbtq-personer.
– Det fick mig också att inse att det fåtal bibeltexter som nämner samkönat sex, och då som någonting negativt som Gud inte gillar, handlar om pedofili, övergrepp eller olika typer av sexuella orgier. De handlar inte om ömsesidiga, trofasta kärleksrelationer mellan jämbördiga parter.
”Gabriel kunde inte jobba kvar och förlorade många vänner”
Hur har din och Gabriels resa varit?
– Den har varit bra. Vi har alltid haft en öppen och tillitsfull relation. Vi har alltid samtalat och diskuterat olika frågor. Vår familj har aldrig bara accepterat vad en pastor eller ledare sagt. För mig innebar det bara att bli av med diverse förtroendeuppdrag. Att bli utfrusen har inte varit roligt. Gabriel kunde inte jobba kvar och förlorade många vänner när han kom ut. Att stå i detta tillsammans har varit en styrka.
Berätta lite om seminariet!
– Jag kommer att berätta om Jesus – vem har var när han levde på jorden för ca 2 000 år sedan och vad han undervisade. Jag kommer att berätta om familjen Eurell – vår resa. Jag kommer också att lyfta fram behovet av en reformation inom den del av frikyrkan som idag diskriminerar och fryser ut hbtq-personer.
”Jag tror att Jesus skulle ha dykt upp på ett Pridetåg idag”
– När Jesus vandrade på jorden för 2000 år sedan var det den religiösa eliten – de mest hängivna, skriftlärda personerna – som avskydde Jesus och ville döda honom. Det var utsatta, marginaliserade, utstötta människor och minoritetsgrupper som Jesus trivdes bäst och umgicks mest med. Jag tror att Jesus skulle ha dykt upp på ett Pridetåg idag för att samtala med människor, lyfta av deras bördor, ge uppmuntran, tröst och liv. Jesus älskar verkligen hbtq-personer!
Per-Olof berättar att det pågår en långsam förändring och att allt fler församlingar ändrar sin teologi.
– Svenska kyrkan har kommit längst. Bland frikyrkorna har Equmenia kommit längst, men församlingar inom andra samfund börjar föra samtal och ändra sig. EFK har haft samtal. Pingströrelsen och trosrörelsen har hittills lagt locket på. Det finns en osund tanke att: ”Om vi har haft fel gällde hbtq, då kan vi ha fel om annat. Därför kan vi inte ändra oss”.
Idag arbetar Per-Olof med en föräldragrupp med kristna föräldrar till hbtq-barn där de träffas varje månad och försöker uppmuntra och stötta varandra. Han har även startat den ideella organisationen Jesus älskar HBTQ. 2024 nominerades far och son Eurell till QX-galan för sitt arbete för inkludering av hbtq-personer i kyrkan.
”Jag skäms. Jag har varit med och möjliggjort en kultur som är skadlig”
Ångrar du mycket av ditt tidigare tankesätt om hbtq+ idag?
– Jag skäms! Jag har varit med och möjliggjort en kultur som är skadlig. Den får barn som växer upp i dessa sammanhang att känna skam och drabbas av psykisk ohälsa. Jag visste inte detta. Nu vet jag det och då har jag ett ansvar att aktivt verka för en förändring.
Vad vill du hälsa till andra föräldrar som är med i frikyrkan och som har ett regnbågsbarn?
– Acceptera och älska ditt barn som den hen är. Hen är Guds gåva till dig.
Hur har responsen varit sedan ni delade med er av er historia?
– Blandad. Vi har fått många nya vänner och uppmuntran av människor jag tidigare inte visste fanns. Det negativa är utfrysningen, tystnaden och alla hårda dömande ord som jag och min familj fått ta emot av tidigare vänner. Svårt att förstå. Jesus undervisade ju att vi ska behandla andra människor som vi själva vill bli behandlade.
Uppdaterad 2024-07-30
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!