Zayera Khan var en av dem som stack ut mest i årets Robinson och har fått både positiva och negativa reaktioner på sociala medier. QX tar ett snack med tv-profilen inför hennes föredrag på Pride House.
– Jag kommer att prata om mina upplevelser av Robinson. Jag uppfattades som annorlunda eftersom jag inte följde normerna på ön. Jag tror att många hbtq+ personer kan känna igen sig i att vara the odd one out. Men vi har rätt att existera och ta plats i annorlundaskapet och annanheten, säger Zayera och fortsätter:
– Jag blev chockad över heteronormen på ön – att tjejer och killar förväntades agera och bete sig på ett speciellt sätt. Vid ett tillfälle sa några tjejer att de saknar testosteron och killar, vilket jag tyckte det var både skevt och knäppt.
Programmet har även kritiserats av tittarna för att ”uppmana till mobbning”. Någonting som Zayera berättar att hon fick utstå efter en brutal utröstning redan vid första avsnittet men även utfrysning under spelets gång.
Har några av deltagarna hört av sig i efterhand och bett om ursäkt?
– Bara några få. Resten kallar jag inte för ”vänner”. De som inte gillade eller accepterade mig har inte hört av sig frivilligt efteråt. De beter sig med konflikträdsla, undvikande och vill inte prata om det, säger Zayera och fortsätter:
– Några deltagare har nära vänskap och håller tätt kontakt. Alla är inte inkluderande i sitt umgänge, utan det blev tydliga vattendelare under sändningen, det vill säga vilka som stöttar varandra och på vilket sätt.
Var det många hbtq+ personer som började följa dig efteråt på sociala medier?
– Min första fan club består av äldre kvinnor (skrattar). Tanter som har en ”who gives a fuck-attityd” och som vet hur det är att vara en tuff person. Men jag tycker att responsen från hbtq+ communityt faktiskt har varit rätt dålig.
Förutom att hålla i ett föredrag på Pride House kommer Zayera arrangera en picknick på onsdag för internationella queers tillsammans med Queer International FLINTA (Female, Lesbian, Non-binary, Trans, Agender). Hon kommer att sitta med regnbågsflaggan på Långholmsbadet mellan 14:00 till 18:00.
Gruppen skapades 2021 av två franska immigranter som flyttat till Stockholm och har över 200 medlemmar på Facebook.
– Det är en grupp för internationella queers där personer av olika könsidentiteter och sexualiteter som kommer till Sverige kan mötas. Det var även där jag träffade min tjej.
49-åringen har tidigare varit aktiv i Stockholm Prides styrelse men har valt att distansera sig från vissa aspekter av festivalen. Hon är kritisk till att festivalen, enligt henne, blivit alltmer kommersiell.
– Jag har tidigare sagt att jag tycker att festivalen mest riktat sig till rika innerstadsbor och dom som har råd att betala dagsbiljett eller festivalpass på Pride park. Visst är Pride House gratis numera för besökare, men istället får vi som håller i programpunkterna betala en avgift.
Ett alternativ till den ”mer kommersiella sidan av Pride” är Reclaim Pride, berättar Zayera som kommer att besöka några evenemang där.
– Jag har nära vänner som håller i och jobbar med Reclaim Pride. Det är en plats av och för queers och äger rum 30/7 till 2/8 på Medborgarhuset i Hägerstensåsen.
Under sitt snack på Pride House hoppas Zayera på ”engagemang från publiken”.
– Ställ frågor till mig på Instagram så kan jag ta upp det när jag pratar. Jag vill inte bara att det ska vara jag som står där och babblar utan vill att det blir intressanta samtal.
Tid: Måndagen den 29 juli 16:00–16:45.
Plats: Pride House, C3 (Plan 2). Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm, T-Centralen.
Uppdaterad 2024-07-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!