Berätta lite om RFSL:s närvaro under Almedalsveckan.
– Vi är här för att träffa folk och prata om vikten av att vi inte backar om mänskliga rättigheter. Så vi kommer vara med i olika seminarier och samtal på det temat under dagarna här, säger Peter Sidlund Ponkala, RFSL:s förbundsordförande, och fortsätter:
RFSL Gotland arrangerar också Almedalens Mångfaldsparad för tionde året i rad. Där samlas många som står upp för ett öppet samhälle och det är så viktigt särskilt här – där den nazistiska närvaron varit stor de senaste åren.

2017 fick nazisterna tillstånd att valtala i Almedalen – ett beslut som möttes av stora protester och bojkott. RFSL ställde in flera av sina planerade aktiviteter på grund av säkerhetsläget.

Året därpå var NMR inblandade i flera incidenter under politikerveckan. Flera personer uppgav att de blivit knuffade, dragits ned, alternativt blivit slagna av nazisterna. Polisen gav öven nazisterna tillstånd att inta RFSL:s Almedalsplats Södertorg – vilket återigen tvingade RFSL ställa in flera av sina programpunkter.

Hur viktig skulle ni säga att den här veckan är?
– Almedalsveckan är en viktig politisk arena och en bra möjlighet till att bygga kontakter och samarbeten. Många har också valt att skala ned sin medverkan i Almedalen bland annat av ekonomiska skäl. Det är nog klokt att veckan nu bara är fyra dagar lång.

Vilka programpunkter får man absolut inte missa?
– Mångfaldsparaden på torsdag, med avgång kl. 13 från Södertorg, och regnbågsfesten med Club Queer på torsdag kl 22. Riktiga höjdpunkter!

Vad är viktigt att lyfta just i detta nu? 
– Det är viktigt att vi inte backar kring mänskliga rättigheter. Vi är många som står upp och vill att Sverige och världen ska gå i rätt riktning, och att även hbtqi-personer och rörelsen har rätt till trygghet.

Vad hissar och dissar RFSL under Almedalsveckan?
– Vi hissar alla spontana möten och även att Visby på sommaren är ändå riktigt härligt. Vi dissar att inte fler kan vara här och ta del av samtalen samt att den nazistiska närvaron här genom åren har varit ett stort problem som inte tagits på tillräckligt stort allvar.