På kort varsel kom i söndags en gedigen samling politiker engagerade i EU-valet till Mälarpaviljongen för att svara på frågor från RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund. På plats fanns alla inbjudna partier definierade som att det står bakom ”öppenhet, mångfald och tolerans under regnbågens färger”.
Debatten visade på att det fanns en stor enighet kring synen på att EU skall arbeta med frågor kring mänskliga rättigheter, där HBT-frågor inkluderades. Samtidigt blev det tydligt att de undersökningar som RFSL och även den europeiska hbtq-rörelsen ILGA-Europa gjort om hur EU-parlamentets olika partigrupper röstat då hbt-frågor lyfts i parlamentet, påverkas av hur partierna ser på EUs roll.
I en rapport som i dagarna presenterats från EU-parlamentet HBT-grupp visar det sig att den gröna gruppen, där svenska Miljöpartiet och Piratpartiet ingår, röstat 100% i enlighet med den europeiska hbtq-rörelsens ställningstaganden, följt av den Socialdemokratiska gruppen på 97%, vänstergruppen, där Vänsterpartiet ingår med 97% , den liberala gruppen, där Folkpartiet och Centern ingår med 96%. Sedan blir det ett stort hopp ner till EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår med endast 36%, ECR, där konservativa partier med en mer skeptisk syn på EU-samarbetet ingår, tex det brittiska konservativa partiet, med 35% och allra sist EFD, där EU-skeptiker och flera ”invandringskritiska” partier, som Danskt Folkeparti och Sannfinländarna ingår, med endast 13%.
Med detta i ryggen formulerade Folkpartiets representant på valdebatten i söndags, Jenny Sonesson en förvånansvärd hårt kritik mot partivännerna i Alliansregeringen när hon konstaterade att det ”finns dunkla krafter i EPP-gruppen”.
– En röst på Moderaterna och Kristdemokraterna är en röst på EPP-gruppen, konstaterade hon vid debatten.
Moderaternas Carl-Oskar Bohlin konstaterade att det just för att det finns krafter i partigruppen som är negativa ”behövs en person som vågar vara obekväm”.
– Jag föddes in i normen, berättade han mer personligt och fortsatte.
– Men jag valde att inte bli en vit kränkt man. Tanken att HBT- frågor är mänskliga rättigheter känner inte nationsgränser. Jag vågar vara obekväm mot de som lever med värderingar vi hade för 20 år sedan. Och här har vi en gemensam utmaning där jag har mer gemensamt med Jytte Guteland än hon har med vissa av sina vänner i EU-parlamentet, och tvärt om.
Jytte Guteland (s) valde också att ta ett mer personligt perspektiv under debatten och hoppades se ett framtida EU där hennes barn skall slippa att ”de bruna ristar hakkors på hans skola” och att om han kommer gifta sig med en man så skall den fria rörligheten även gälla för honom.
Att frågor om mänskliga rättigheter står henne varmt om hjärtat underströk hon genom att säga att dessa ”är viktigare än att vara socialdemokrat”.
Fri rörlighet för gifta och partnerskapsregistrerade samkönade par lyfte även Kristdemokraternas Henrik Ehrenberg som samtidigt betonade vikten av att ”subsidaritetsprincipen”, dvs att beslut skall fattas så nära EU-medborgarna som möjligt. Han varnade för att svensk abortlagstiftning skulle kunna vara i fara om den, liksom andra socialpolitiska frågor, skulle beslutas på EU-nivå.
Det fick Jenny Sonesson (fp) att, återigen, attackera en Allians-kollega och påpekade att Kristdemokraternas Alf Svensson röstade för en alternativ skrivning till den i hbt och kvinnosammanhang centrala Estrela-rapporten om sexuell och reproduktiv hälsa. I skrivningen avslogs rapportens ställningstaganden för behovet av lagliga och säkra aborter, sexualundervisning och tillgång till hälsovård liksom mot tvångssterilisering. Den alternativa skrivningen konstaterade att det är frågor för medlemsstaterna. ”Ett ställningstagande från EPP-gruppen som gjorde mig vansinnig” fyllde Alexandra Byröd från Feministiskt initiativ.
Ett parti som fick låga poäng av RFSL för hur man agerat i EU var Vänsterpartiet. Deras toppkandidat Malin Björk var på plats vid debatten och framförde att partiet inte är negativ till att frågor kring mänskliga rättigheter drivs på EU nivå även om dessa, menade hon, ofta kan drivas mer effektivt via andra internationella organ.
– Vi vill driva tre saker, sa hon. Ett starkt antidiskrimineringsskydd, en EU-strategi mot HBT fobi och försvaret av en välfärd för alla.
Björk framförde partiets kritik av ”högern som vill att marknaden går före” antidiskriminering och hon varnade för extremhögerns starkare ställning som hon menar kommer att drabba kvinnor, hbt-personer och utlandsfödda hårt.
– Det handlar om allas rätt till välfärd oberoende av plånbok, sa Björk.
Den andre öppet homosexuelle på valbar plats, Centerpartiets Fredrick Federley lyfte även han hotet från de högerextrema partierna.
– Europa håller på att kantra. Liket lever och håller på att stärka sig. Om ni inte går och röstar blir det konsekvenser med de fascistiska och nazistiska krafterna, sa han och lyfte även vikten av att få verktyg att på allvar straffa de medlemsländer som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Han exemplifierade med Litauen som 2009 införde en anti-homopropagandalag liknande den i Ryssland och där EU-parlamentet endast kunnat agera genom att anta en resolution.
Även Feministiskt Initiativs Alexandra Byröd varnade för de rasistiska och fascistiska krafterna i Europa.
– Vi som hbt-personer, vi som romer, måste ta plats, sa hon och efter att välkomna att många idag efter FIs framgångar lyfter kvinnofrågor, uppmanade hon åhörarna att rösta in fler kvinnor i parlamentet.
– Rösta på vårt första namn, som är kvinna och rom, sa hon med hänsyftning till Soraya Post.
Få kvinnor, men även som Federley konstaterade, få öppna hbt-personer sitter i parlamentet. Medan det i svenska riksdagen med 349 parlamentariker sitter ett tiotal öppna hbt-personer har EU-parlamentet med sina 736 valda endast 3 öppna ledamöter, berättade han.
Den gröna gruppen, som fått högst samstämmighetsprocent av parlamentets HBT-grupp, representerades vid debatten av Linnea Engström från Miljöpartiet men även Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.
Engström lyfte gång efter annan sambandet mellan energipolitik och mänskliga rättigheter.
– Sluta buga för Putin, var hennes budskap och hon menade att det faktum att Europa köper gas från Ryssland för hundratals miljarder årligen påverkat politiken och möjligheterna att driva på för positiva förändringar.
– Jämställdhet är en förutsättning för att klara klimatutmaningen, påpekade hon också.
Piratpartiet, betonade öppet lesbiska Anna Troberg, är det parti som i valkampen hårdast drivit kravet att EU skall sänka murarna mot omvärlden. Troberg står på tredje plats på listan och hon formulerade sin förhoppning om att röstas in.
– Detta är ett ödesval, sa hon. Be the good guys. Det handlar om rättigheter, privatliv och integritet och en halvgammal flata behöver traska runt i EU-parlamentet bland gubbarna.
I debatten framfördes argumenten som kan kännas igen i de inlägg flera av debattörerna gjort på QX debatt senaste tiden. Läs igenom debattartiklarna innan du röstar på söndag den 25 maj!
En tydlig enighet fanns om oron för högerextrema och främlingsfientliga krafters förväntade framgångar, om att asyl-politiken behöver förbättras så att hbtq-personer har bättre möjlighet att söka asyl och ett ökat engagemang för mänskliga rättigehter såväl inom EU som utrikespolitikst, liksom kring frågan om den fria rörligheten för hbtq-personer.
Och medan de partier som sitter i den liberala, vänsterns, socialdemokraternas och de grönas partigrupper framhöll dessa gruppers starka stöd för hbtq-frågor valde moderaterna att betona hur svenska moderater nu driver på i hbtq-frågor även i sin partigrupp i EU-parlamentet.
Ytterligare enighet fanns det på valdebatten. Om vikten av att rösta. Anna Troberg sammanfattade detta budskap.
– Informera er, det tar inte då lång tid, sa hon och konstaterade att även om ”ni inte röstar på Piratpartiet så blir jag jätteledsen om ni struntar i att rösta.”