West Pride hålls mellan den 10 till 16 juni. Nu utlyser festivalen en tävling för årets officiella Pride-låt. Tävlingen öppnade i förrgår och pågår till och med den 1 april. Juryns ordförande Anders Olsson berättar att det är ett “sant privilegium” att få lyssna på alla låtar som skickas in.
– Det är superskoj att få höra ny queerig musik, ofta dessutom av nya och unga oetablerade artister och grupper. Att dessutom få nörda ner sig i varje låt tillsammans med grymma musik-människor som Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson, fantastiska låtskrivaren och artisten Melanie Wehbe och musikälskaren och QX-chefredaktör Ronny Larsson gör inte saken sämre.

Hur går ni tillväga när ni utser den vinnande låten?
– Först lyssnar jag igenom alla låtar som skickas in till oss och gör en grovgallring. Jag väljer ut ungefär tio till femton låtar som juryn får lyssna på. Därefter går vi igenom låt för låt tillsammans – diskuterar, stöter och blöter allt från genrer, låtens stämning, text och arrangemang. Och så håller vi på tills vi enats om en låt och artist eller grupp.

Är det svårt att välja – blir det långa och tuffa diskussioner?
– Både ja och nej. I fjol när vi valde TEEO med låten I Adore Me hade alla i juryn den som vårt förstahandsval och favorit. Men vi pratar om alla låtar i tur och ordning, lyfter alla styrkor och eventuella svagheter, innan vi tar ett beslut. Vi brukar alltid vara hundra procent överens till slut.

Vad hoppas ni få in för bidrag i år?
– Vi letar efter låten som är det självklara soundtracket till årets festival – en låt med glädje och eufori men också kamp och stolthet. Som förenar Prideparadens regnbågsfest tillsammans med Pride House viktiga samtal och diskussioner om hbtqi-rättigheter. Den kan med fördel även ha en gnutta av svärta i sig – så att vi inte glömmer bort vår historia. Låten ska få alla på West Pride att känna sig stolta över att vara en del av hbtqi-gemenskapen och att vi alla har rätt att vara just de vi är. Och få älska vem vi vill.

Lyssna på förra årets vinnarlåt här: