Femen, som gör barbröstade aktioner och som kämpar för jämställdhet, tillåter inte män i sina protestattacker.
Under Pride Stockholm, när Femen höll föredrag, frågade Lucas, som definierar sig som queer, hur hen kunde stödja Femen. Tillsammans med andra Femenaktivister var hen dagen efter föredraget med och gjorde en aktion vid ryska ambassaden.
Hen hade prytt sitt bröst med orden ”gay rights are human rights” och hade en blomsterkrans i håret.
– Men nu har jag uteslutits ur Femen, eftersom att de anser att jag är man, säger Lucas.
Men enligt Femens enda representant i Sverige, Jenny, stämmer det inte.
– Hen har uteslutits från Facebookkonton och mejl, men hen har valt att lämna Femen frivilligt.
Jenny säger att ”manskroppar” inte är välkomna i Femens aktioner.
– Har man inte vuxit upp i en kvinnokropp, så har man inte upplevt samma typ av förtryck som om man har vuxit upp i en manskropp, säger hon.
– För mig liknar det könsapartheid. Feminism utan jämställdhet, säger Lucas.
Är transpersoner välkomna i Femen?
– Det förs en kontinuerlig dialog om och med de som har bytt kön. Har man nyligen korrigerat sitt biologiska kön har man inte samma förtryckserfarenhet, säger Jenny.
En som är kritisk till detta är den före detta Femenaktivisten Aliaa Elmahdy, som fått asyl i Sverige för att hon i hemlandet Egypten hotas.
– Det är som att säga att man inte är lika mycket värd som en kvinna som föddes i en kvinnokropp, säger Aliaa.
När hon insåg att aktionerna ska godkännas av högkvarteret i Ukraina och att organisationen är, som hon kallar det, toppstyrd, beslöt hon sig för att lämna den.
– Du vet aktionen vid ryska ambassaden, den godkändes inte. Den internationella ledaren Inna sa att den var fel. Våra kläder, våra slagord och vad vi fokuserade på var fel.
Lucas togs för en tid sedan bort från Femens mejllistor och Facebooks adminsida. Men enligt Jenny har det med andra saker att göra än att hen har en ”manskropp”.
– Det är saker som jag för Lucas skull inte vill prata med journalister om.
Nu startar Lucas Hertzman tillsammans med fyra andra ex-aktivister en queerfeministiskt rörelse.
– Jag önskar Lucas all lycka med den. Den behövs och i grund och botten är inte Femen en queerrörelse, säger Jenny.
Tidigare:
Jenny: ”Jag tog farväl innan aktionen” Nakenattack på ryska ambassaden ”Vi kallas horor från helvetet”Efter artikeln publicerades vill Jenny förtydliga: ”Vem som är vad i vilken kropp är mer komplext än vad som ryms i några meningar. Jag instämmer inte i den förenklade bild som ges med lösryckta citat här. Jag svarar alla som vill ha min och Femens inställning förtydligad. Jag nås via [email protected]. Vi anser definitivt inte att personer är olika värda i olika kroppar, eller att det specifika förtrycket mot transpersoner är mindre än det specifika förtrycket mot kvinnokroppar.”
Uppdaterad 2017-09-26
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!