– Den här sajten handlar att möta ett hälsobehov snarare än att gå in på politik. Viktigt för alla är att ha information hur man förhandlar om säkrare sex och sätter egna gränser för vad man tycker är okej, berättar han för QX.
I början av arbetet med sajten efterlyste Nicklas Dennermalm, som är projektledare inom RFSL Stockholms verksamhet Sexperterna, killar och transpersoner som sålde sex till andra män. I slutändan fick han intervjua sju personer om deras erfarenheter av att sälja sex. Han säger att deras erfarenheter har varit avgörande för hur sajten utformats och understryker därmed vikten av att jobba tillsammans med personer som har erfarenhet av att sälja sex. Förutom de personer som han intervjuat har han samarbetat med Rose Alliance, som är sexarbetarnas egen organisation.
⁃ Jag frågade om säkrare sex och personlig säkerhet och hur man bollar relationerna privat. Jag hade exempelvis inte tänkt på att vissa personer har anhöriga och vänner som är oroliga för sin kompis som säljer sex. Så under hösten ska jag skriva en sådan avdelning på sidan. Det var så självklart när informanterna föreslog det. Det som var jobbigt var att flera av personerna jag pratade med inte tänkte på sin säkerhet. Vissa var noga med att man aldrig tog emot mat eller dryck för att undvika att bli drogade, medan andra inte alls tänkte på det.
Nicklas Dennermalm berättar att vissa var väldigt tydliga i kontakt med sina kunder att det inte var förhandligsbart att inte använda kondom. Budskapet som kom fram var att de som var tydliga och hårda med sin kondompolicy inte blev ifrågasatta, eller fick erbjudande om att ”du får extra betalt” om vi kör utan kondom.
– Det viktigaste är att sätta gränser för sig själv. Vad är ok och vad inte? Sedan hitta en strategi för att inte tumma på dem. Det är när man gör det som folk börjar må dåligt, berättade sexsäljarna för Nicklas Dennermalm.
– Att sälja sex innebär olika saker för olika personer. En jag pratade med hade det som självskadebeteende, en annan sålde sex för att han tjänade bra pengar på det. Det finns många olika erfarenheter och det måste vi förhålla oss till när vi gör projekt för och tillsammans med målgruppen, säger Nicklas Dennermalm.
Han konstaterar att projektet fått positiv respons även om den kan uppfattas som att den går mot den svenska bilden av dem som säljer sex. En bild som säger att alla som säljer sex mår dåligt av det, och säger man att man inte mår dåligt av det så är det förnekelse. Försöker man nyansera det hela så blir det avfärdat som ”myten om den lyckliga horan”. RFSL Stockholm jobbar utifrån att det finns olika erfarenheter och olika hälsobehov och att det är en rättighet att få information om hälsa, hiv och testning oavsett vilka erfarenheter man har.
Nicklas Dennermalm säger att målet för sajten var att den inte skulle reproducera ångest, eftersom det är en sådan vanlig bild. Illustrationerna ska visa personer som är subjekt och har kontroll över situationen.
– Det viktiga är när man gör en sådan här sajt är att den speglar personernas verklighet. Sedan ska den utvecklas så klart. Vi har gjort den transinklusiv, men tyvärr har jag inte fått någon sådan intervju. Där tar jag gärna emot intervjutips, det vore toppen för då blir sajten bättre.
www.rodaparaplyet.org
Uppdaterad 2020-10-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!