De är fina tillsammans, Jenny och Aliaa Elmahdy. Jenny svensk och Aliaa egyptiska. Jenny uppvuxen under flower-power tiden. Aliaa bara 21 år gammal. Jenny vältalig och före detta politiker, Aliaa blyg och lite mer tystlåten i större sammanhang. De kompletterar varandra och sedan Aliaa fått asyl i Sverige är de båda kvinnorna de enda öpnna Femenaktivisterna i Sverige.
Den 29 april gjorde de en uppmärksammad aktion i Södermalmsmoskén där de tog sig in barbröstade och skrek ”no sharia”, ”no sharia”. De ville belysa kvinnornas situation i Mellanöstern och Nordafrika, där den arabiska våren inte lett till någon förbättring för kvinnor, utan snarare tvärtom.
– Vi vill att kvinnan själv ska få bestämma över sin kropp och vi är emot sexism, patriarkatet och teokratier, säger Aliaa.
Efter aktionen blev de kallade ”horor från helvetet” och män sa att de borde bli knullade ordentligt. De får ständigt nya dödshot.
– När man plockar upp telefonen vet man inte vad man ska förvänta sig, plötsligt finns där ett nytt dödshot, säger Jenny.
Även om de båda får dödshot i Sverige, behöver inte Aliaa vara på helspänn på samma sätt som hon var i hemlandet.
– När jag kom till Sverige insåg jag att jag i Egypten alltid hade varit på min vakt och beredd på att springa.
I flera år har Aliaa drivit en feministisk blogg, men det var när hon la ut en bild där hon bara hade en blomma i håret och röda skor på fötterna som trakasserierna blev överväldigande och gjorde att hon kände sig tvungen att lämna landet.
Femen startade i Ukraina 2008 som en protest mot trafficking i landet. Först började medlemmarna med påklädda aktioner, men bara bröst väcker mer uppmärksamhet.
Därefter började organisationen få medlemmar över hela världen. Och när tunisiska Amina blev arresterad (dessförinnan hade hon kidnappats av sina föräldrar, blivit oskuldstestad och tvingats läsa Koranen och hon antogs vara psykiskt sjuk) till följd av att hon hade publicerat en bild där hon poserar med bar överkropp på vilken det stod skrivet: ”fuck your morals”, blev Femen och Nordafrika starkt förknippat.”
Under Pride har Femen bland annat demonstrerat tillsammans med iranier mot dödsstraff. Femen har också haft en föreläsning på Pride house.
Varför deltar ni på Pride?
– Hbtq-kampen är vår kamp och Femen har alltid stöttat hbtq-personer. I Frankrike fanns vi med och stöttade gayäktenskapskampen.
Finns det en likhet mellan att komma ut som Femenaktivist och som hbtq-person?
– Ja, fast vi är aggressivare än vad hbtq-communityt är. Jag är queer och Aliaa bisexuell. Det är inte värt att leva om man inte får leva på det sätt man vill, säger Jenny.
Har ni några nya aktioner på gång?
– Ja, snarare än vad man kan tro.
Uppdaterad 2017-09-26
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!