Den 22 november 2021 avled Karen Christine, ”Kim”, Friele i en ålder av 86 år. En av Norges och Nordens främsta homokämpar. Redan 1966 blev hon ordförande för norska DNF-48, som idag heter Fri. Kim blev anställd på 70-talet, som en av få i dåtidens homorörelser, som ”generalsekreterare” och stannade kvar på posten till 1989.
Kim Friele var med under den tiden då homorörelsen gick från att mötas och påverka diskret till att bli öppna kämpar för mänskliga rättigheter.
Vid Frigörelsedagen 1978 i Stockholm höll hon ett brandtal om just synliggörande och hoppades att alla homofiler för en dag skulle bli gröna. Hon avslutade talet med att säga ”Låt inte människorna pissa på dig!”. Rättfram och rak blev hon snabbt en symbol för hela Nordens frimodiga homorörelse.
1978 träffade hon högerpolitikern Wenche Lowzow och de två levde tillsammans fram till Wenches död 2013. Tio år tidigare hade de som första lesbiska paret i Norge ingått partnerskap.
Hon hyllades med en statlig begravning i Oslo Domkyrka den 6 december med bland andra Drottning Sonja och statsminister Jonas Gahr Støre med bland gästerna.
En byst av henne står i Deichmanske bibliotek, en parkbänk utanför Nationaltheatret bär hennes namn. Hon har ärats med Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, blev hedersmedlemskap i Arbeiderpartiet och såklart med HBTQI-rörelsens hederspris.