Vem är Carolyn Bertozzi?
Carolyn R. Bertozzi är en 55-årig amerikansk kemist som bor i Kalifornien tillsammans med sin fru och deras tre gemensamma barn. Hon är en av tre forskare som delar lika på Nobelpriset i kemi 2022 för ”klickkemi”. Själva tekniken upptäcktes av de andra två pristagarna men Bertozzi tog det till nya nivåer genom att skapa klickreaktioner som fungerar inuti levande organismer utan att störa cellerna. Hennes genombrott med klickkemi har bland annat lett till effektivare cancerläkemedel som nu testas på patienter.
Kom ut som lesbisk på slutet av 80-talet
Bertozzi förstod att hon var lesbisk när hon var i 18-årsåldern i mitten av 1980-talet, precis då aidsepidemin i USA var som mest i ropet och skapade stigma mot homosexuella män och hbtq-communityt i stort.
”Det fanns väldigt mycket homofobi. När jag kom ut som lesbisk var en tid då folk mobiliserade sig för att få till politisk förändring, men det var också en tid då du riskerade att inte få jobb genom att vara öppen” sa Bertozzi i en intervju med c&en i april.
Valde universitet utefter var gaycommunityt var störst
Hon påbörjade sin bildningsresa på det prestigefulla universitetet Harvard i Massachusetts. När det var dags att studera vidare på avancerad nivå föll valet på UC Berkeley där hon upptäckte att virus kan binda socker i kroppen vilket ledde in henne på den del av kemi som hon nu prisas för. Men att universitetet hade ett högaktat kemiprogram var inte den största dragkraften, utan det var den närliggande staden San Franciscos rika gayliv som lockade.
”Det finns en trygghet i att vara många och därför behövde jag söka mig till en plats som hade ett starkt gaycommunity. När du bor i Bay Area så är du i en väldigt accepterande miljö” förklarar hon om universitetsvalet.
Att vara kvinna inom forskning är värre än att vara homosexuell
Under Carolyn Bertozzis många år i den akademiska världen som öppet lesbisk har hon utsatts för en stor portion homofobi och misogyni. I en intervju berättar hon att homofobin var som störst under hennes första år på universitet. Men det som hon har fått mest skit för är det faktum att hon är kvinna.
”Det är förvånansvärt men att vara kvinna var, och är fortfarande, värre än att vara lesbisk. I slutet av 80-talet var ungefär 10 procent av studenterna kvinnor. Vi var en utstickande minoritet och försökte stötta varandra genom att organisera regelbundna möten. Vi satte upp affischer för att andra kvinnliga studenter skulle hitta till oss men det tog bara ett par timmar innan affischerna vandaliserades med sexistiskt klotter. Det var väldigt fientligt. Idag får vi i stället handskas med nättroll”.
Blev populär Twittrare av en slump
Bertozzi var en riktig sociala medier-skeptiker som halvhjärtat skaffade ett Twitterkonto efter uppmaningar från kollegor. Kontot använde hon för att dela vetenskapliga artiklar. Ett par månader in som sociala medie-noob twittrade hon ”av en olyckshändelse en originell tanke” vilket fick genomslag. Sedan dess är hon en kul twittrare att följa som gärna blir personlig med utspel som knäcker bilden om den perfekta akademikern och visar verkligheten som stressad trebarnsmamma som försöker överleva dagarna med familj och ett krävande jobb.
”Kvinnor har en konstig idé av att de måste vara så perfekta och framgångsrika. Och det är ju inte sant överhuvudtaget” konstaterar Bertozzi.
Uppdaterad 2022-10-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!