Fyra sekel av slöjtvång
Efter den iranska revolutionen 1979 blev det ett krav för kvinnor att bära huvudduken hijab. Redan då protesterade kvinnor på Teherans gator vilket ledde till att regimen inte fick obligatorisk efterlevnad först 1981.
Irans moralpolis upprätthåller förbudet
Slöjtvånget upprätthölls av civila på gatan och poliser fram till 1990. Två år efter Iran/Irak-kriget upprättades en formell sedlighetspolis eller ”moralpolis” vars uppgift är att kontrollera att invånare håller det som anses vara god moral. Idag finns 60 000 moralpoliser i Iran bestående av både män i uniform och kvinnor i chador.
Protester mot regimen är inget ovanligt
Under åren har protester mot regimens könsdiskriminerande förtryck blossat upp flera gånger. 2017 gjorde kvinnor motstånd mot slöjtvånget genom att bära vita sjalar som de sedan tog av i offentligheten. En av dem var Vida Movahed som tog av sig sin slöja och satte den på en pinne för att sedan ställa sig på ett elskåp. Flera kvinnor följde efter och upproren ledde till att regimen implementerade ännu strängare straff mot klädsel som bröt mot reglerna.
Jina ”Mahsa” Aminis död
Jina Amini (vars registrerade förnamn var Masha eftersom kurdiska namn inte tillåts i Iran) var en 22-årig kvinna från staden Saqqez i den kurdiska delen av Iran. I september var hon i Irans huvudstad Teheran tillsammans med sin bror för att besöka släktingar. Den 13 september åkte syskonen tunnelbana, när de klev av greps Jina av moralpolisen för att hon bar sin slöja för löst.
Enligt vittnesrapporter slog moralpolisen Jina och tvingar in henne i en vit skåpbil. I polisens förvar segnar hon ner och förs till sjukhus där hon ligger i koma i tre dagar och dör den 16 september. Enligt myndigheter har hon fått en hjärtattack. Men på bilder från sjukhuset syns hon ligga med bandage runt huvudet och hennes pappa säger att det fanns spår av slag på hennes kropp.
Protester startar utanför sjukhuset där Jina dör
Utanför sjukhuset där Jina vårdas protesterar civila. De har tröttnat på moralpolisens ständiga närvaro och regimens förtryck. Även på Jinas begravning utbryter protester. Upproren växer sig stora och sprider sig över landet. På filmer syns kvinnor bränna sina slöjor under stora och applåder.
Regimen använder dödligt våld mot demonstranter
Den iranska regimen slår tillbaka hårt mot demonstranter. Det rapporteras om säkerhetsstyrkor som skjuter skarpt in i folksamlingarna. Protesterna frodas bland landets universitet och det prestigefulla Sharifuniversitet i Teheran omringas och studenter attackeras.
Många demonstranter är unga kvinnor och skolflickor. En av dem är 16-åriga Nika Shakrami som försvinner under en av protesterna i huvudstaden den 20 september. I ett sista meddelande skickat till en vän skriver Nika att hon jagas av säkerhetspolisen. Tio dagar senare får hennes familj veta att hon är död. De fraktar hem hennes kropp söndag den 2 oktober för att begravas, samma dag som hon skulle ha fyllt 17 år. Enligt BBC Persian stal säkerhetsstyrkorna hennes kropp som de sedan begravde 4 mil bort från faderns hemstad Khorramabad, där hon skulle ha lagts till vila, för att undvika att fler protester utbröt vid begravningen.
Nikas död eldar på protesterna
16-åringens död och stölden av hennes kropp har gett demonstranterna mer ilska som motiverar till uppror. Protester bryter ut på arbetsplatser, skolor, universitet och gator. Bilder på ayatollan rivs ner och civila skanderar ”död åt diktatorn”. Regimen stryper tillgång till internet och oberoende media släpps inte in i landet. Enligt Amnesty Iran blir en protest i staden Zaheden extra blodig i samband med en fredagsbön den 30 september där 82 baluchiska demonstranter och åskådare, däribland små barn, dör.
Världen över protesterar folk mot regimen i Iran
Från Istanbul till Los Angeles, från Stockholm till Luleå hålls stöddemonstrationer mot regimen i Iran. Exiliranier bränner sina slöjor, vissa klipper av sig håret och Irans ambassader utsetts för aktioner.
Ytterligare två unga kvinnors död blir världsnyheter
Hadis Najafi, 20, skjuts till döds av säkerhetsstyrkor under en demonstration i staden Karaj den 21 september. Enligt Iran Wire träffas hon av sex skott efter att ha anslutit till protesterna utan att täcka sitt hår.
Två dagar senare dödas den 16-åriga Youtubern Sarina Esmailzadeh under en protest i samma stad. Enligt The Guardian misshandlas hon till döds av iransk polis med batonger.
Iransk tv-sändning hackas
Regimmotståndare lyckas hacka en live nyhetssändning på en statlig tv-kanal lördag den 8 oktober. På skärmen visas plötsligt en bild på ayatolla Ali Khamenei omsluten av eld med ett lasersikte i pannan. Under bilden stod texten ”våra ungas blod droppar från dina fingrar” och en uppmaning till folket att ansluta sig till demonstranterna. På skärmen visas också bilder på fyra av de döda unga kvinnorna.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!