Ulrika Westerlund, Miljöpartiet
Nytt jobb, hur känns det?
– Stort och jag är väldigt stolt och ödmjuk inför förtroendet. Nu har vi ju precis börjat formera oss i gruppen, och till exempel beslutat om utskottsplatser, men annars har ju arbetet knappt börjat.
Vad förutspår du kan bli den heta politiska potatisen för denna mandatperiod?
– Tyvärr så tror jag att de hetaste potatisarna kommer att handla om försämringar, som vi kommer att försöka stoppa… Det finns många områden där genomförda reformer riskerar att rivas upp, inte minst på miljö- och klimatområdet.
Vilka frågor kommer du driva?
– Jag kommer att vara ledamot i socialutskottet och då arbeta med alla de frågor som ligger där, som frågor om vård och hälsa till exempel. Många frågor som berör personer med funktionsnedsättningar ligger också i detta utskott. Jag kommer också få några ersättarplatser i utskott, men de har vi inte beslutat om ännu.
Förra veckan stod det klart att du också blir Miljöpartiets nya hbtqi-politiska talesperson, precis som du ville. Hur känns det?
– Jag är väldigt glad för förtroendet. Jag ser fram emot att företräda partiet i frågorna och att driva en tydlig politik. Här finns mycket att göra!
Vad bidrar din hbtq-identitet med i ditt politiska arbete?
– Att jag är hbtqi-person har gett mig egna erfarenheter av att vara utsatt för hat och hot och diskriminering, liksom förstås även erfarenheter av att tillhöra en minoritet. Att ha en viss identitet innebär såklart aldrig att du automatiskt har bättre kunskap om vissa politiska frågor, men för min del har identiteten inneburit att jag satt mig in i frågor som berör hbtqi-personer, men också att jag intresserat mig för andra rättighetsfrågor och lärt mig mer på olika områden.
Vilken är den viktigaste hbtqi-frågan i Sverige just nu?
– Det går inte att välja en. Det finns flera lagreformer som väntar på genomförande, könstillhörighetslagen är väl den mest kända, men det finns även flera på det familjepolitiska området till exempel. Jag skulle också vilja se ett förbud mot omvändelseförsök, och ytterligare satsningar på till exempel områden som hatbrott och hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan är det ju minst sagt osäkert vad SD:s inflytande på den nya regeringen kommer att resultera i på området och detta blir något att bevaka.
Oliver Rosengren, Moderaterna
Ny på jobbet, hur känns det?
– Den första veckan har mest varit formalia och ceremonier. Andra veckan börjar utskottsarbetet. Det känns bra att vi snart kommer igång med det riktiga arbetet.
Vad förutspår du kan bli den heta politiska potatisen för denna mandatperiod?
– Mest akut är elpriserna. Vi ska införa ett högkostnadsskydd som räddar jobb och hushåll. De rödgröna elpriserna är orsakade av politiker, då får vi också ta ansvar för att lösa det. Därefter är otryggheten det mest allvarliga problemet. Det räcker inte med fler poliser och skärpta straff, exempelvis tycker jag att alla straffrabatter borde slopas för grova brott, utan vi behöver också fungerande förebyggande åtgärder. Gängkriminaliteten och hedersvåldet är två viktiga trygghetsproblem. Sedan behöver vi återupprätta arbetslinjen. Alla som arbetar ska kunna leva på sin lön och alla som kan arbeta, ska arbeta. Vi ska sänka skatten på arbete och pension, införa bidragstak och ställa krav på att delta på heltid i praktik, utbildning, SFI, jobbsökande och så vidare för att få bidrag.
Vilka frågor kommer du driva?
– Arbetslinjen blir mitt huvudsakliga fokus i utskottsarbetet, som är en del av riksdagsuppdraget. Den andra är att arbeta med alla frågor som är relevanta för Kronobergarna som har valt mig. Inom ramen för det kommer jag arbeta brett, bland annat med hbtq-frågor såklart.
Vad bidrar din hbtq-identitet med i ditt politiska arbete?
– Jag håller på med politik för att lösa problem och är förankrad i mina värderingar, snarare än i någon identitet. Mina erfarenheter kan däremot bidra till att problem och lösningar ses från fler perspektiv.
Vilken är den viktigaste hbtqi-frågan i Sverige just nu?
– Sverige behöver bli en förebild för regnbågsreformer igen. Sex reformer är av särskild betydelse:
- Krafttag mot hat- och hedersbrott. Fler och mer närvarande poliser, som prioriterar brott med hat- eller hedersmotiv. Utvisningspröva alla som döms för hat-eller hedersbrott. Hedersscreening i elevhälsovården och i asylprocessen.
- Tillåt familjebildning genom surrogat. Surrogatmödraskap behöver tillåtas i Sverige, rättsskyddet av familjer som bildas genom surrogat stärkas och ett svenskt regelverk för tryggt surrogatmödraskap komma på plats.
- Låt homosexuella män ge blod på lika villkor. Allt blod testas mot sjukdomar. Begränsningarna mot regnbågsblod är en rest från historien som behöver avskaffas. Lika villkor för blodgivning.
- Förbjud ”omvändelse- och konverteringsterapi”. Gör det förbjudet och straffbart att utsätta människor för konverteringsterapi eller omvändelseterapi.
- Stryp alla bidrag till homofoba organisationer. Pengar som betalats ut felaktigt ska krävas tillbaka. Inga skattemedel ska gå till organisationer som exempelvis bjuder in hatpredikanter eller inte tillåter HBTQ-personer.
- Prioritera HBT-flyktingar i kvotflyktingsystemet. Sverige behöver minska invandringen för att klara integrationen. De vi ska ta emot enligt kvotflyktingsystemet ska prioriteras efter nöd. Sverige borde ta särskilt ansvar för människor som flyr förföljelse eller förtryck för sin sexualitet.
Uppdaterad 2022-10-04
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!