James Savage, chefredaktör The Local

Hur fick du reda på nyheten om Drottning Elizabeth II död?
– Man började ana att någonting var allvarligt fel när drottningens barn och barnbarn åkte upp till slottet Balmoral där hon befann sig. Då hade man det lite på känn att hon redan hade dött.

Vad var din reaktion?
– En viss chock, trots att hon var 96 år gammal. Även om man visste att hon var skör och hade varit sjuk det senaste året hade hon ju tagit emot den nya premiärministern Liz Truss så sent som i tisdags. Och sedan ett vemod över att någon som har varit där i bakgrunden inte bara under hela mitt liv, men även hela mina föräldrars liv nu hade gått ur tiden. Någon som kände Churchill, Kennedy, Eisenhower, de Gaulle och levde kvar även i vår tid. Det kändes – och känns – både stort och sorgligt.

Var stod hon i frågor kring hbtq skulle du säga?
– En sak som kännetecknade drottningen var att hon sällan uttryckte en åsikt. Hon har ju godkänt lagar som samkönat äktenskap, men det är bara en formalitet. Hon var yttersta ledaren för den anglikanska kyrkan som har landat i en rätt konservativ riktning i HBTQ-frågor, men även där har hon mest haft en symbolisk roll. Men enligt Gyles Brandreth, som skrivit en biografi över drottningen och prins Philip har varken hon eller han någonsin visat några som helst tecken på homofobi. Det har också varit många bögar som jobbat vid hovet och det verkar inte ha varit några problem.

Har du något särskilt minne av Drottning Elizabeth II som sticker ut?
– Förutom de stora och allvarliga händelserna – exempelvis besöket i Irland 2011 som var en stor symbol för försoning mellan länderna, tror jag att alla kommer att minnas när hon har bjudit på sig själv. Inte minst när hon spelade in en sketch med Daniel Craig som James Bond under OS 2012 där hon ”hoppade fallskärm”. Och nu i år när hon drack te med björnen Paddington. Humor hade hon.

Nu går britterna in i en ny era med Kung Charles, vad blir den största förändringen som du ser det?
– Det återstår att se hur han blir som kung, men till skillnad från drottningen har han inte varit rädd för att yttra sin åsikt och det ska bli intressant att se om han fortsätter i samma bana som kung. Kanske även i HBTQ frågor där prins William redan har uttalat sig positivt. Men största skillnaden blir att monarkin går in i en ny fas där ett stark band till det förflutna har kapats för gott.

 

Roger Lundgren, hovexpert och författare.

Hur fick du reda på nyheten om Drottnings Elizabeth II död?
–  Jag satt i SVT-huset och ”vakade” när vi plötsligt fick nyheten live.

Vad var din reaktion?
– Jag kände mig rätt omtumlad, men tuffade på med adrenalin och sände direkt på SVT i flera timmar. Ska dock erkänna att jag började gråta i taxin på väg hem vilket man kan tycka är konstigt när en 96-årig kvinna som man aldrig mött dör men hon har betytt mycket för mig. Camilla som är ny Queen Consort är en personlig vän till mig sedan många år och jag tänker mycket på henne idag och önskar henne allt gott i hennes nya roll.

Var stod hon i frågor kring hbtq skulle du säga?
– Drottningen har alltid varit omgiven av homosexuella män. Majoriteten av de män som arbetat nära henne i hushållet är och har varit gay och hon har genom åren umgåtts privat med många homosexuella personer. Hon har också – de senare åren – i något tal berört vikten av alla människors lika värde, men den i familjen som vart tydligast i rättigheter för HBTQ-rörelsen är hennes sonson prins William.

Har du något särskilt minne av Drottning Elizabeth II som sticker ut?
– Jag har många fina minnen av drottningen genom de historier jag hört om henne, bara ett sådant faktum att hon älskade ABBA tycker jag är fantastiskt.

Nu går britterna in i en ny era med Kung Charles, vad blir den största förändringen som du ser det?
– Ja, nu går Storbritannien in i en ny era med Charles och Camilla som kung occh drottning. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra och önskar dem båda all lycka. Han har väntat på tronen längre än någon annan historiskt sett så han är mer än väl förberedd. Hans monarki kommer vara lite mer modern än hans mor är min bedömning och det ska bli spännande se hur han ska axla detta stora ansvar.

 

Jonas Sverin, utrikesreporter i Storbritannien för SVT.

Vad var din reaktion när du fick nyheten om Drottning Elizabeth?
– Det var så klart lite chockartat. Även om drottningen var 96 år gammal och blivit mer skröplig det senaste åren, så har hon känts som någon som alltid funnits och alltid skulle finnas.

Var stod hon i frågor kring hbtq skulle du säga?
– Svårt att säga. Drottningen hade ”never complain, never explain” som motto. Hon sa aldrig något som kunde tolkas som att hon tog någon som helst ställning. I det brittiska kungahuset är det framför allt prinsessan Diana som var den stora HBTQ-hjälten under sin tid och även efter sin död. Men det är klart, drottningen var en ikon på alla sätt.

Har du något särskilt minne av Drottning Elizabeth som sticker ut?
– För mig personligen var hon något av en konstant. En person som alltid fanns där i en osäker värld. Man visste var man hade henne. Men jag minns också det tal hon höll till nationen när det var lockdown i England på grund av pandemin. Det visade ändå på allvaret och gav en sorts trygghet i en osäker tid.

Nu går britterna in i en ny era med Kung Charles, vad blir den största förändringen som du ser det?
– Det kommer vara väldigt stora skor för honom att fylla. Drottning Elizabeth II satt 70 år på tronen och var oerhört populär och respekterad, även bland de som vill att Storbritannien ska bli en republik. Prins Charles har varit mer skandalomsusad, inte minst hans äktenskap med prinsessan Diana var väldigt turbulent och många britter stod på hennes sida. Prins Charles har också för vana att uttala sina åsikter i politiska frågor, men nu får han lägga band på sig. Det återstår att se om det brittiska kungahuset kommer fortsätta vara lika populärt när kung Charles III är regent.