Den 17 maj är den dag som den internationella hbtq-rörelsen uppmärksammar våld, hat och diskriminering baserat på sexuell läggning och könsidentitet/uttryck.
ILGA-Europa publicerade sedan ett antal år ett index över Europeiska länder där Sverige placerat sig högt. Så även detta år. På en skala 1-100 hamnar Sverige på en delad fjärde plats med 65 poäng. I absoluta Europatoppen hamnar Storbritannien med 77 poäng, följt av Belgien med 67 och Norge på 66 poäng. Sverige delar sina 65 poäng med Portugal och Spanien.
De områden där Sverige halkar efter rör huvudsakligen frågor kring könsidentitet och könsuttryck, liksom föräldraskap.
– Vårt Rainbow Europe-paket visar tydligt att full respekt för lhbti*-personers mänskliga rättigheter fortfarande är en långsiktig målsättning snarare än ett mål vi kan uppnå i nära framtid, kommenterar Martin K. I Christensen i ILGA Europas ledning.
– Inte ett enda av Europas länder når upp till 100% enligt de krav vi har i vår regnbågskarta. I många länder handlar det fortfarande om de mest grundläggande civila och politiska rättigheter som de flesta av oss som lever i demokratiska länder tar för givna. Och det är extra oroande att några av dessa länder återfinns inom den Europeiska unionen.
Två av de övriga nordiska länderna placerar sig på övre halvan med Danmark på 57 poäng, Island på 56 poäng och så Finland som hamnar på 47 poäng.
Tidigare idag tog den nytillträdda nederländska drottningen Maxima emot ett exemplar av Regnbågskartan vid ett evenemang som uppmärksammade IDAHOT-dagen.
Dagen uppmärksammas även genom att EU publicerat resultaten av en stor studie kring hbt-personers livssituation baserat på 93 000 personers svar. I studien framgår att hela 75% av de homo-bisexuella männen som har en samkönad partner inte vågar hålla denne i handen. För hela gruppen är motsvarande siffra 66%.
Tittar man på den omfattande studien hamnar de nordiska EU-medlemmarna på en relativt god nivå men problemen är stora även här.
Enligt ett pressmeddelande från RFSL är det som oroar mest hbt-personers brist på förtroende för rättssystemet, liksom att skolan i EU inte agerar mot homo- och transfobi.
Från RFSLs sida kräver man nu politisk handling och välkomnar den svenske ministern med ansvar för hbt-frågor, Erik Ullenhags (fp), uttalande idag om att lägga fram en ”samlad strategi för arbetet med hbt-personers rättigheter och situation”.
– Vi ser fram emot strategin och förutsätter att den kommer att innehålla konkreta förslag och en tidsplan för de åtgärder som är nödvändiga i Sverige. Detta gäller bland annat inkludering av transpersoner i hetslagstiftningen och explicit i straffskärpningsparagrafen, handlingsplan för att komma till rätta med hatbrotten och rättsväsendets hantering av dessa, ökade resurser till arbetet mot diskriminering och för att förbättra hbtq-ungdomars situation och satsningar för att utjämna olikheter i hälsa, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
I Malmö hölls under förmiddagen, mitt under den gaytäta ESC-yran, en konferens om diskriminering kring homo- och transfobi som inleddes av stadens antidiskrimineringskommunalråd, vänsterpartisten Hanna Thomé.
Runt om i världen har dagen uppmärksammats med möten, kampanjer och offentliga evenemang.
Ladda ner ILGAs Regnbågskarta 2013 som PDF
Läs resultaten från EUs rapport om hbt-personers livssituation
* lhbti är en förkortning för lesbisk, homosexuell, bisexuell, trasperson och intersexuell. I Sverige används oftast förkortningen hbt eller hbtq, som står för homosexuell, bisexuell, transperson och queer.
Uppdaterad 2016-12-30
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!