Igår kom nya besked från Sundhedsstyrelsen. Tidigare har Danmark endast erbjudit apkoppsvaccinet till personer som har exponerats för smitta genom att ha haft nära kontakt eller sex med en person som bekräftats ha apkoppor. Nu ska de börja vaccinera brett i gruppen män som har sex med män men också i vissa fall även för personer som varit i närkontakt med en apkoppssmittad.
Enligt siffror från i fredags har endast nio personer i Stockholms regionen fått ta emot apkoppsvaccinet sedan doserna anlände till Sverige för två veckor sedan. Anledningen till det låga antalet är enligt Venhälsans t.f. vårdenhetschef Victor Westergren att det är en snäv tidsram på att kunna få vaccinet efter du utsatts för exponering.
– Du ska ha haft sex eller nära kontakt med en person som uppvisat symtom, sen ska de symtomen leda till en bekräftat diagnos och sen kan du komma till oss för att få vaccin, inom fyra dagar, förklarade Westergren till Vetenskapsradion.
Till QX säger Folkhälsomyndigheten (FHM) att den begränsade tillgången till apkoppsvaccinet är anledningen till att Sverige inte kan göra som Danmark och vaccinera bredare.
– Det råder en global brist på det aktuella vaccinet och Sverige har tilldelats en mängd som, beroende på hur doserna används, räcker till cirka 1 500 personer. Folkhälsomyndigheten har gjort en risk-nytta-bedömning för att kunna avgöra hur rekommendationen för vaccinering bör utformas. Syftet med vaccinationerna är att skydda personer med högst risk att utveckla sjukdom och att minska smittspridningen. Eftersom vaccinet inte räcker till alla kommer personer som har exponerats för viruset att prioriteras. Det innebär att den nuvarande rekommendationen endast omfattar så kallad postexpositionsprofylax.
Fungerar Sveriges vaccinationsstrategi, med tanke på att Stockholmsregionen i fredags endast vaccinerat nio personer?
– Hur väl vaccinationsstrategin fungerar utvärderar FHM hela tiden, men tillgången till vaccin är just nu en begränsande faktor för vilka strategier som kan användas. Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder.
De får vaccinera sig mot apkoppor i Danmark enligt nya strategin
Människor som får PrEP för HIV.
Personer som inte får PrEP mot hiv, men uppfyller kriterierna för detta. Det kan vara personer som tillhör målgruppen män som har sex med män, men till exempel inte tål PrEP mot hiv eller har valt bort PrEP mot hiv.
Människor som behandlas för hiv och som har beteenden som gör att de löper större risk att få apkoppor.
Om du inte går på PrEP-behandling kan du bli erbjuden vaccination om du uppfyller något av följande kriterier:
-
- Är en man som har sex med män och har haft oskyddat analt samlag med minst två manliga partners under de senaste 12 veckorna. Permanent känd hiv-negativ partner räknas inte.
- Är en man som har sex med män och har haft syfilis under de senaste 24 veckorna.
- Är en man som har sex med män och har haft klamydia eller gonorré under de senaste 24 veckorna.
Personer som varit i nära kontakt med någon som är smittad av apkoppor kan erbjudas vaccin för att minska risken för allvarlig sjukdom. I det här fallet tas beslutet av en specialist i infektionsmedicin.
Personer som haft direktkontakt med hud och kroppsvätskor eller saker som kan ha virus på sig, till exempel kläder och sängkläder.
Sjukvårdspersonal som haft nära fysisk kontakt med en smittad person med symtom.
Uppdaterad 2024-04-15
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!