ILGA Asien har haft vissa problem att få till en fungerande verksamhet kanske mest beroende på att det saknats hbt-organisationer i de flesta asiatiska länderna. När den fjärde konferensen skulle hållas 2010 i Indonesien blev den bryskt stoppad av polisen och deltagarna tvingades evakueras från konferenshotellet.
Men om det varit lite trögt i starten blev Bangkok-konferensen desto mer lyckad. Över 200 deltagare från 15-talet organisationer i Asien (det finns ca 30 länder att välja på). Det var stor spännvidd på de olika delegationerna från Palestina i väster via Mongoliet till Kina och Japan.
Öppningsceremonin var imponerade med thailändsk dansensemble och högtidliga tal. Någon statsminister var visserligen inte där men väl chefen för den thailändska kommissionen för mänskliga rättigheter. Något som mottogs mycket positivt och väckte stor uppmärksamhet.
Många förknippar nog Thailand med öppenhet och tolerans mot hbt-personer, en uppfattning som kanske mest bygger på det nöjesliv som finns i Bangkok och andra metropoler. Men som flera talare poängterade – det finns ett annat hbt-Thailand också. Det saknas fortfarande diskrimineringsskydd och att vara öppen med sin sexuella läggning eller transidentitet kan medföra avstängning från universitetet eller utfrysning av familjen.
Hbt-rörelsen i Thailand har dock vuxit mycket på några år. Det började som MSM-aktiviteter men nu finns även sexualpolitiken på agendan och kravet på exempelvis samkönade äktenskap diskuteras på allvar även om en förändring kan dröja flera år till.
En ensam delegat från Bahrain väckte beundran för sitt mod att komma till konferensen. I hennes muslimska land finns ingen möjlighet att diskutera hbt-frågan överhuvudtaget och att bilda en hbt-organisation är inte att tänka på. Hbt-personer förföljs hårt och aktivt med hänvisning till sharia-lagstiftningen.
Ett för många i Sverige okänt land är Kambodja (väl värt ett besök) som faktiskt har kunnat fira Pride de senaste 5-6 åren. Generellt är det svårt att genomföra parader på gator (oavsett vilken fråga det gäller) så därför har man i detta buddhistiska land istället samarbetat med munkarna i olika tempel, där Pride-firandet äger rum i samband med firandet av IDAHO den 17 maj. Så blir det även i år.
Både framsteg och bakslag redovisades i Bangkok. I Nepal har en homofobisk tjänsteman förbjudit landets hbt-organisation, i Vietnam har man påbörjat en dialog med justitiedepartementet, i Sir Lanka är det svårt att få homosexualitet avkriminaliserat, Kina har lyckats komma långt med olika gruppbildningar som är ett viktigt stöd för det gryende hbt-samhället. Det äldsta asiatiska Pride-firandet ägde runt för omkring 20 år sedan i Filippinerna medan det största deltagarantalet samlade Pride-firandet i Taiwan. Det var kanske därför som Taiwan fick uppdraget att ordna nästa konferens.
I tidningarna kan vi läsa om de expanderande ekonomierna i Asien. Men årets ILGA Asien konferens visar att även hbt-rörelsen där har börjat växa sig stark.
Mer om konferensen:
ILGA Blog
Uppdaterad 2019-05-25
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!