ILGAs Världskonferens i Stockholm har redan startat med en lång rad förkonferenser. Idag söndag inleds en tre dagar lång konferens om olika trosriktningar och synen på hbtq-frågor. Intersexuella, hiv-aids-aktiva, baltiska hbtq-rörelsen, kvinnor och ungdomar har konferenser fram till och med tisdag för specialinbjudna och en konferens om hatbrott mot transpersoner hålls under tisdagen. En öppen förkonferens hålls i ABF-Huset kring transpolitiska frågor.
En konferens med stöd från bland annat Svenska institutet samlar hbtq-aktivister från arabiska samhällen.
– Det här mötet är det största någonsin för aktivister från den här regionen, i ett globalt hbtq-rörelsesammanhang. Det är viktigt för oss som är del av en växande rörelse att samarbeta med andra och höras med våra egna röster i kampen för lika rättigheter överallt, säger Yahia Zaidi från MantiQitna-nätverket som samordnar hbtq-grupper i regionen.
Från RFSL säger Maria Sjödin att man är ”jätteglada” över att få vara med och möjliggöra och vara involverade i planeringen av konferensen där regionens relation till västvärlden, ”problematisera problematiseringen av bristen på synlighet”, pink washing och ” vilka som får möjlighet att representera och vara källor att belysas”.
Stockholmsbaserade organisationen Arab Initiative startar på måndag en parallell konferens med 12 aktivister från arabiska länder. Förutom konferensen kommer man ha en fotoutställning och kulturevent på onsdagen i lokalerna på Hagagränd och det blir en fest på lördag med arabiskt tema på lördag.
Själva ILGA-konferensen startar på onsdag och pågår till och med söndag. Man håller till i ABF-Huset och dessutom kommer flera workshops och seminarier att hållas i RFSL-Huset bara något kvarter bort på Sveavägen.
Större delen av konferensen är endast för delegater och andra specialinbjudna, men det finns några öppna aktiviteter där du har möjlighet att få en känsla av stämningen och även knyta kontakter.
På torsdag i ABF-huset 13-15 visas dokumentärfilmen Wariazone av Terje Toomitsy och Kiwa som berättar om transpersoner i Indonesien.
På fredag i samma hus visas 13.00 en dokumentärfilm om en inkluderande pilgrimsresa till Mecka som i år leddes av den kvinnliga imamen Amina Wadud.
På lördagen hålls ett öppet seminarium om det svenska asylsystemet i ABF-Huset klockan 13.
Vill man festa med delegaterna så finns det en möjlighet på lördag kväll. Då kan man köpa biljetter till den officiella middagen i Vasamuseet. Kostnaden är 1000 kronor – minst – och man stöttar därmed även ILGAs arbete. Regnbågsmässan flyttade sin planerade Gay Jul till söndag den 16 december klockan 17 i Johannes Kyrka, just för att välkomna ILGA-delegaterna och då kanske extra deltagarna i den interreligiösa förkonferensen. På söndag hålls även avslutningsfesten på Kolingsborg där det från klockan 21 är öppet för alla som vill komma och festa med de aktivister som inte hunnit resa hem.
Legendarer inom ILGA-organisationen är tveklöst svenskbaserade kulturföreningen Tupilak med Bill Schiller i spetsen. De har på onsdag ett Lucia-firande med en lång rad kulturella inslag och en Lucia med svart skägg i Tallkrogen där restaurang Mannekäng ligger.
Under nästa vecka samlas dessutom en lång rad arrangemang i Stockholm ihop till Pink Christmas där man säkert kommer stöta på flera deltagare i ILGA-konferensen.
Uppdaterad 2016-12-13
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!