Dag två av kriget i Ukraina. Ordförande för hbtq-organisationen Insight Ukraine Olena Shevchenko befinner sig i sin lägenhet i hemstaden Kiev. Genom hennes fönster ser hon explosionerna.
– Det har bombats sen fyra i morse. Under natten hade vi en eller två timmar av tystnad, sen började det igen. Det är stridsflyg som åker över staden och för en timme sedan hörde vi skottlossning. Jag tror att det var ganska nära mitt hus.
Många av hennes vänner och bekanta har flytt ner i tunnelbanan. Under marken är det nu överfullt av människor som söker skydd. Hon konstaterar att det inte finns skyddsplatser för alla boende i Kiev. Från sina kontakter i östra Ukraina har hon hört att de har samma problem.
– Här finns inte längre några säkra platser. Men vi tänker fortsätta att jobba. Vi har fortfarande internet och det använder vi till att ge stöd och konsultation till hbtqi-personer i Ukraina.
Organisationen Insight Ukraine har sin hubb i Kiev med flera avdelningar utspridda över landet. Vanligtvis tillhandahåller de juridiskt stöd till hbtq-personer som utsätts för hatbrott och diskriminering, de verkar för att ändra lagstiftning för att ge bättre skydd till communitymedlemmar och de utbildar i hbtq-frågor. Men nu, när den ryska invasionen är ett faktum har arbetet begränsats till att ge psykologiskt stöd till communityt och att förbereda evakuering av hbtq-personer från de farligaste platserna. Varannan timme har Insights regioner ett digitalt möte för att dela med sig av de senaste händelserna.
– Att hålla kontakt hjälper oss att försöka förstå vad som händer. Nu är det många hbtq-personer som försöker fly. Dels vill de inte vara kvar under en rysk ockupation. Men också för att det är en verklig fara med alla bombningar. Många vill bara ta sig någonstans där det är tyst, där man inte hör explosionerna i alla fall för några timmar.
Är hbtq-personer extra utsatta vid en väpnad konflikt?
– När det är en väpnad konflikt med Ryssland – Ja. Vi vet vad som händer med hbtq-aktivister i Ryssland. Vi vet vad som hände under ockupationen 2014. Vi har hört om listan över hbtq-aktivister som de vill avrätta. Ingen vill ha sitt namn på en sådan lista.
Är USA:s informationen om en rysk dödslista över bland annat hbtq-aktivister trovärdig?
– Det kan jag inte veta, men jag tror det. Eftersom jag har hört vittnesmålen från de aktivister som flydde från Donbass, och det var vansinnigt.
När jag frågar Olena vad hon tycker om andra länders stöd till Ukraina nu när kriget är här, möts jag av ett lågt skratt.
– Stödet verkar vara en katastrof. Jag är besviken på den internationella strukturen och nu förväntar jag mig inget stöd längre.
Vad kan hbtq-communityn runt om i Europa göra för er nu?
– Vi har ett system med stöd där vi får erbjudanden från länder som kan hjälpa oss med evakuering. Vi förbereder nu att ett system för donationer. Man kan göra offentliga aktioner i olika länder för att visa att det är många som är emot det som sker nu.
Vad skulle det betyda för hbtq-personer om Ryssland får sin vilja igenom?
– Då kommer alla behöva lämna landet. Det är bara att titta på hur det är i Ryssland i dag. Hbtq-personer försöker vara säkra och skydda sina familjer och då måste de fly. Som hbtq-person kan man bara bo i Ryssland om man gömmer sig. Och det är inte möjligt för oss ukrainare. Vi gömmer oss inte.
Men själv har Olena ännu inte några planer på att fly.
– Vi krigar. Vi stannar i vårt land. Förvänta er inte att Ukraina kommer vara under Ryssland. Det kommer inte att hända. Det enda sättet är om de dödar oss alla.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!