Tidigt i morse ljöd flyglarmet i Ukraina då Ryssland påbörjade sin invasion av landet som endast ligger en två timmar kort flygsträcka från Sverige.
Tillsammans med rapporter om bomber och dödsfall från landet uppmanar Kiev Pride landets regnbågscommunity att inte lämna sina hem.
”Vi ber er att stanna hemma och försök inte att lämna staden varken med bil eller kommunaltrafik. Det kommer att vara säkrast. Lämna endast hemmet om absolut nödvändigt för mat och medicin” skrev Kiev Pride för bra 30 minuter sedan.
Tidigare under förmiddagen uppmanande även Kiev Pride omvärlden att sätta tryck på politiker att agera mot kriget i Ukraina.
”Vi måste stoppa det här direkt. Vi måste visa hur kraftfulla vi är tillsammans, då har Putin inte en chans”.
RFSL:s Ukraina-expert från organisationens internationella enhet, Natia Gvianishvili, följer läget och har kontakt med hbtq-aktivister i landet. Till QX berättar hon att hon är ”djupt oroad”.
– Jag har många vänner i Ukraina och det här är en svår situation för oss alla. Samtidigt som vi står redo för att göra allt vi kan för att stötta communityt på plats.
Vidare pekar hon ut hbtqi-personer i Ukraina som extra utsatta vid invasionen.
– Just nu är det såklart en direkt allmän fara som sträcker sig över hela landets befolkning. Men vi vet historiskt att hbtqi-personer kommer att vara extra sårbara vid en väpnad konflikt. Det syns till exempel i hur communitymedlemmar inte inkluderas i allmänna stödprogram och effekten av det var något vi såg redan under pandemin. Även efter en invasion när människor kan tvingas att fly och söka skydd i andra länder är hbtqi-personer i ett extra svårt läge.
Även om den allmänna attityden mot hbtqi-personer i Ukraina inte är bra, så konstaterar Natia att den är bättre än den i Ryssland, vilket gör invasionen än mer oroväckande för regnbågscommunityt.
– Den allmänna inställningen mot hbtqi-personer i landet är negativ men där finns fortfarande möjlighet för communityt att använda sig av demokratiska rättigheter och hbtqi-organisationer kan verka utan att motarbetas av staten. I Ukraina finns även en diskrimineringslag som inkluderar läggning och könsidentitet och det finns inga lagar som aktivt diskriminerar hbtqi-personer, vilket Ryssland har genom sin hbtq-propagandalag. Rysslands diskriminerande lagar har också spillt över på den allmänna attityden mot hbtqi-personer vilket påverkar hur de behandlas i sociala sammanhang.
Uppdaterad 2022-02-24
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!