Efter att ha flyttat till Sverige fick Alva, som har transbakgrund, problem att få ut sin medicin. Anledningen var att hälsocentralen i Umeå inte ansåg sig ha kompetens att förnya hennes recept, rapporterar SVT. Det ledde till att hon tvingades gå omedicinerad i flera veckor samtidigt som kroppen återigen började producera testosteron.

– Det är som att hamna i puberteten igen, säger hon till SVT.

Med flera flyttar i bagaget mellan USA, Island och Tyskland har hon aldrig tidigare stött på problem att få sin medicin. Men i Umeå hamnade hon mellan två vårdinstanser. Hälsocentralen hänvisade till endokrinologen som på grund av överbelastning inte tog emot nya patienter och hänvisade tillbaka henne till hälsocentralen som sa nej.

Edward Summanen är sakkunnig i transfrågor på RFSL och säger att Alvas situation tyvärr inte är ovanlig för personer med transbakgrund som flyttar till Sverige och redan står på hormonbehandling.

–Det är inte en enkel väg in i vården utan ansvaret läggs på enskilda patienter att ta reda på hur man ska gå till väga eftersom sjukvårdspersonal inte har kunskap om detta.

Vad borde göras för att personer inte ska tvingas gå utan sin medicin? 

– Varje region borde ha en samordnare för könsbekräftande vård med kunskap om vad som gäller och som kan lotsa patienter rätt samt svara på frågor från hälso- och sjukvårdspersonal. Det måste också bli känt bland annan hälso- och sjukvårdspersonal att de kan vända sig till en sådan samordnare för att ställa sina frågor. Kanske skulle denna även kunna ringa upp och prata med sjukvårdspersonal som gett felaktig information till patienter? Idag är det tyvärr väldigt få regioner som har sådana samordnare men det finns i exempelvis Värmland och Örebro och har gjort stor skillnad för personers trygghet och tillgång till vård.