Debatten gällde hbt-frågor i kommunerna och den intressantaste frågan
var nog den då äldrevården togs upp. Tidigare under dagen hade
äldrevården även diskuterats på en seniorbrunch under en fri
diskussion.
I panelen deltog öppet homosexuelle Oscar Ohlis från Svenska folkpartiet, Maria Vuorelma från De gröna, Ted Apter från Samlingspartiet, Anette Karlsson från Socialdemokraterna. och Mia Haglund från Vänsterförbundet.


Maria Vuorelma

Att kommunen som arbetsgivare skall föregå med gott exempel där alla, oavsett sexuell läggning skall känna sej välkomna på jobbet ansåg hela panelen och Oscar ansåg att även mindre kommuner skall kunna använda samkönade par i sin marknadsföring. Detta som ett svar på frågan vad mindre kommuner kan göra för att inte hbt-personer skall känna sej ovälkomna och välja att flytta till större orter. Att unisextoaletter skall finnas på offentliga ställen ansåg även hela panelen och när det gällde frågan om äldrevården var det folk i publiken som skulle önska sig egna ”bögäldreboenden”.
– Jag vet inte om det är rätt väg eller inte, sa Ted som dock kunde se en parallell med den judiska minoritet han själv tillhör där äldreboende idag erbjuds.
– Man måste tänka på de hatbrott som ändå kan ske, noterade han.

Ted Apter

Ted kände sej precis som hela panelen, beredd att lyssna på de åsikter som hbt-människor har.
De övriga deltagarna resonerade kring att de inte tror på att vissa grupper skall vara åtskilda inom äldrevården och Anette lade i sitt resonemang fram både invandrare och grönögda som minoritetsgrupper.
Att öronmärka pengar för hbt-frågor i kommunerna var en svår fråga som alla utom Maria gav svaret att de inte anser det utan man måste se till helheter. Maria svarade själv med en glimt.
– Se det inte som ett löfte men jag skulle säga tio procent av kommunens budget.
Att det inom de närvarande politiska partierna diskuteras hbt-frågor kom åtminstone fram med all tydlighet.
Kommunalvalet i Finland hålls 28.10.