”När Erik tittar på bilder av sig själv som barn så är det som att se en tvillingsyster. En syster som försvunnit och där Erik har tagit hennes plats”.
Dokumentären Drömprins av Jessica Nettelbladt är invigningsfilm på WorldPride 2021 i Malmö och visas även under Human Rights Forum i Köpenhamn. I filmen får vi följa Erik under en lång vandring längs pilgrimsleden till spanska Santiago De Compostela, och under resan görs nedsläpp i hans liv under tio år. Där får vi ta del av hans tankar kring könsdysfori, utsatthet, mobbning, kärlek och om vad livet i stort handlar om. Men framförallt kampen för att få vara den man är.
Hur började detta?
Jessica: En av mina vänner tog kontakt med mig då hon hade en elev i sin skola som hon tyckte jag skulle träffa. Så jag åkte till gymnasieskolan och träffade Erik. Han mobbades öppet i skolkorridorerna och jag blev blev otroligt berörd av hans utsatthet och hans besättelse. Efter det bestämde vi att vi skulle prova att filma lite, och ganska snart hittade vi en kemi och vänskap. Plötsligt hade han någon som ville lyssna, någon som gjorde att hans röst blev hörd.
Hur var det att spela in under så lång tid?
Jessica: Det var viktigt att bygga upp ett förtroende där Erik var bekväm med kameran. Att visa en människas berättelse tar tid så arbetet får inte stressas fram. Mycket föll på plats när Erik ringde och sa att han ville gå till Santiago de Compostela, då det blev ramen för filmen. Resan var fantastisk även om kameran var tung.
Erik: Det var en vacker resa med otroligt mycket intryck. Precis som filmen är pilgrimsleden uppbyggd i tre etapper. Den första är fysiskt tung där man bitvis känner att man knappt orkar, etapp två är mer av en emotionell resa där vägen bara är rak. Man går i princip per automatik och den inre resan tar större fokus. Och under den tredje etappen kommer man till någon form av acceptans, att det är okej.
Vad vill ni uppnå med filmen?
Erik: För mig är det två saker: Att ge människor i liknande situation som min, en känsla av att det kommer bli bättre förr eller senare. Och att skapa förståelse för personer som är annorlunda. Att min berättelse kan leda till acceptans och få folk att få upp ögonen för att man ska få vara den man är.
Hur känns att visa din berättelse öppet nu, Erik?
Erik: Det är klart jag är lite nervös att alla ska se den, men jag är nöjd med hur den blivit och vi har haft småvisningar där den tagits emot väldigt bra. Det känns positivt. Jag kom ut som trans precis innan explosionen med sociala medier. När jag kom ut var det knappt nån som hört vad trans var och läget ser annorlunda ut idag när fler kommer ut. Jag kan bara ha förhoppningar om att det kan bli bättre för de som tar steget ut idag.
Jessica: Det är oerhört viktigt att lyfta och prata öppet om könsdysfori och identitet för det är skrämmande siffror kring exempelvis självmordsstatistik bland personer som lever med könsdysfori.
Har ni varit ense om hur den färdiga filmen skulle se ut?
Jessica: Absolut. För mig var det viktigt att Erik fått följa klippningen och bli nöjd med slutresultatet. Det är hans berättelse och hans liv.
Nu visas den under World Pride, var det tanken hela tiden eller har den blivit uppskjuten fram till nu på grund av pandemin?
Jessica: Det har varit bestämt sedan länge att den skulle upp nu och vi har haft tur att den blivit klar under pandemin. Vi är otroligt stolta att den är invigningsfim på World Pride Malmö eftersom den lyfter många viktiga ämnen och är ett statement för allas lika värde.
Filmen har redan visats på olika filmfestivaler, hur har reaktionerna varit så här långt?
Jessica: Jag har fått höra att flera av de som sett filmen kan känna igen sig. För oss är det viktigt att skapa en ökad medvetenhet för berättelser som Eriks. Att prata öppet om psykisk hälsa och skapa förståelse. Dessutom vill vi att den får spridning, framförallt i länder där ämnen som vi tar upp i filmen är tabu. Den har redan tävlat i Ryssland och vi har varit i Polen. Vi märker att det finns ett stort behov av frågorna vi tar upp i filmen, och det är vi jätteglada över.
Hur mår du idag, Erik?
Erik: Den har varit kämpigt att konstant kämpa för sig själv. Jag mår bra rent allmänt idag. Men det jag gått igenom kommer aldrig försvinna. Skillnaden mot tidigare är att jag idag har bättre trygghet runt mig, ett jobb som jag trivs med och vänner och familj som har större förståelse över hur de ska kunna stötta mig rent allmänt. Jag vill inte få det att låta som en Disney– film för livet är inte så på riktigt. Det kommer alltid finnas motgångar. För vissa kommer lyckan enkelt, medan det för andra är en daglig kamp. Jag tar en dag i taget.
Vad händer framöver?
Jessica: Ett rätt intensivt program väntar, men det är kul att göra detta tillsammans. Det är fantastiskt att ha diskussioner efter filmvisningarna där Erik kan berätta om sina tankar och känslor. Vi har gjort vad vi kan med Eriks historia och nu ska den bara spridas.
Erik: Nu är vi redo att den får ytterligare spridning, för det är en viktig film och berättelse.
Drömprinsen inviger World Pride den 13 augusti kl 20.00 i S:t Johannes Kyrka i Malmö, och får svensk biopremiär den 20 augusti.
Uppdaterad 2021-08-11