Pridefestivalerna är fantastiska manifestationer för allas rätt att vara sig själva.
För Vänsterpartiet är det självklart att alla har rätt att älska och se ut på vilket sätt de vill. Så länge som ens livsstil inte skadar någon annan så hör detta till grundstenarna i ett öppet, jämlikt och demokratiskt samhälle: Var den du vill. Älska den du vill. Lev med vem du vill. Identifiera dig som den du är – inte som andra anser att du borde.
Alldeles för många unga lider idag av depression och annan psykisk ohälsa. Bland HBTQI-personer är fler drabbade än bland unga i övrigt. Självmordsförsök är vanligare bland HBTQI-personer än bland andra unga. Det visar bland annat en internationell studie av personer i åldern 12-20 år, som Folkhälsomyndigheten publicerade 2019.
Högst risk för självskadebeteende, självmordsförsök eller självmordstankar har unga transpersoner.
Såhär berättar en ung icke-binär person:
”Det känns som en blandning av äckel och obekvämhet. Det är kopplat till mest mina bröst och så. Men även resten av min kropp känns obekväm att ens veta att den är där. Mest bröst och midja för mig. Om jag råkar komma åt mina bröst eller midja så känns det BLÄ! Det är obehagligt i hela kroppen. Jag brukar ha heltäckande kläder men det hjälper inte helt. Jag brukar också ha mössa på mig. För om ens någon del av min kropp syns, så känns det äckligt. Det är svårt att göra nånting. Nu när det är sol och bad. Det var så varmt, men jag struntade i det, jag hade två tröjor på mig, men jag var ju tvungen att bada för det var så varmt. Så jag hade stora badbyxor och tröja. När jag kom upp så hade tröjan slickat sig på kroppen så jag gick upp och satte mig under en handduk istället, för det kändes så obekvämt.”
Självklart finns transpersoner i alla åldrar, som drabbas av köerna. Men vi i Vänsterpartiet oroas särskilt över unga transpersoner.
I en enkät gjord av Folkhälsomyndigheten uppgav 57 procent av transpersoner i åldern 15–19 år att de minst en gång under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv, jämfört med sju procent bland unga generellt i gruppen 16–29 år
Orsaker som anges inom forskningen är bristande stöd, negativt bemötande, våld och kränkningar, låg självkänsla, negativa föreställningar om transpersoner samt att inte våga visa sitt rätta jag och att försöka passa in.
Köerna till könsbekräftande vård är extremt långa i Region Stockholm. Många unga människor mår fruktansvärt dåligt i väntan på stöd och vård.
Samtidigt förs en alltmer snedvriden debatt i Sverige, där argument lyfts mot transpersoners rätt till vård och behandling.
I sommar hålls återigen Pridefestivaler, fantastiska manifestationer för frihet och jämlikhet. Pridefestivalerna innebär fest, åsiktsutbyte och utbildning för HBTQI-personer och en bred allmänhet. Det är oacceptabelt att unga människor lider svårt, i ett samhälle där vi anser oss ha kommit långt i arbetet för allas rätt och människovärde.
Sverige behöver en ny könstillhörighetslag, som inte kräver en medicinsk process eller behandling för att få byta juridiskt kön.
Vänsterpartiet vill också att resurserna till transvården utökas kraftigt. Vi får inte snåla på transpersoners möjlighet till stöd och vård.