QX har träffat 25-årige Matteus som egentligen heter något annat. Han kurd från Turkiet och är homosexuell. Matteus har sökt uppehållstillstånd med hänvisning till sin sexuella läggning liksom för att han har konverterat till kristendom. Just nu bor han i södra Sverige med sin man. Risken är stor att han inte kommer få uppfylla sin dröm om att få bosätta sig permanent i Sverige med sin man. SÄPO har klassat honom som en säkerhetsrisk och Migrationsverket har avslagit hans ansökan om uppehållstillstånd.
Det är inte förbjudet att vara homosexuell i Turkiet men det finns starka normer och hedersstrukturer som gör att många inte är öppna med sin läggning. Matteus, född och uppväxt i staden Adana, var under sin uppväxt könsöverskridande.
– Jag vågade inte berätta något för min familj eller vänner och ännu mindre för släktingar. Jag vet flera som blivit mördade och andra som blivit bortförda till olika institutioner för att ”bota” sin läggning. Det kan vara både läkare, psykiatriker eller religiösa personer som genomför dessa ”behandlingar”.
Han bar på drömmar om att jobba med musik och dans och hemma har han alltid spelat, sjungit och dansat. 2014 kom han till Sverige eftersom hans far blev orolig då sonen varit aktiv inom HDP-partiets ungdomsförbund.
– Pappa kontaktade då min farbror i Sverige och de bestämde att jag skulle jobba hos honom här.
Så i september 2014 kom han till Sverige och började jobba hos sin farbror på en pizzeria i Småland. Två år senare träffade han kärleken.
– Jag träffade min sambo 2016 i samband med West Pride på Bee bar i Göteborg. Egentligen gick jag bara dit för att dansa lite på kvällen och där fanns ”Han” med sina vänner.
De föll för varandra och har nu varit ihop i 5 år.
– Första året var vi särbos men sen flyttade vi ihop. Jag vill ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna fortsätta mitt kärleksförhållande. Jag vill kunna vara fri och utan den kontroll från familj och vänner som finns i Turkiet. Om jag skulle resa tillbaka riskerar jag fängelse för att jag inte gjort min militärtjänst och för att jag varit aktiv inom HDP. Något som också skulle drabba mig är att familjen nog kommer gifta bort mig med en kvinna.
Det parti som Matteus var verksam inom står för Folkens demokratiska parti eller Halkların Demokratik Partisi på turkiska. Partiet klassas som ett prokurdiskt vänsterparti och arbetar för bland annat HBTQI-personers rättigheter och de är även uttalade feminister. 2016 tog HDP plats i parlamentet med ett tydligt budskap om få ett slut på konflikten mellan staten och den kurdiska minoriteten. ”Det resulterade i att över 400 av HDPs kontor attackerades, tusentals oppositionella, journalister och aktivister fängslades och i östra Turkiet trappades våldet upp” skrev Hans Linde, då utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet i en debattartikel i Dagens Arena 2016.
Partiet är populärt bland turkiska medborgare som lever utomlands. Bland de som röstade från Sverige blev HDP i valet 2018 det största partiet.
Matteus ansökte om asyl 2016 eftersom hans arbetstillstånd inte längre var giltigt.
– Det berodde på att min farbror inte betalt skatt och de avgifter som är reglerna för att få behålla sitt arbetstillstånd, säger han och konstaterar:
– Jag har inte under någon del av processen belastat Migrationsverket, jag har inte fått en krona i stöd eller bott på deras anläggningar. Jag har alltid klarat mig själv och betalt för mitt eget uppehälle genom att jobba.
När Matteus fick kontakt med Migrationsverket fick han en massa konstiga frågor om hans sexualitet och könsidentitet.
– En återkommande fråga var om jag inte kunde gömma mig i Istanbul och jag återvänder till Turkiet.
– Enligt handläggaren på Migrationsverket så gör inte homosexuella och transpersoner militärtjänst i Turkiet. Men det är ett påstående som jag personligen vet inte är sant, säger Matteus och berättar att SÄPO kom in i utredningen 2020.
– Jag kallades då till ett förhör i Göteborg. De visade mig två bilder och frågade om jag var med i en terrorstämplad organisation. Jag svarade att jag deltagit i manifestationer för det kurdiska folkets frihet och i fester som anordnats av kurdiska föreningar. De visade att det på en av dessa bilder fanns en PKK-flagga (ett av EU terroristklassat kurdiskt parti, reds anm.)
– Jag svarade att det inte var min flagga och att jag inte kan ställas till svars för vad andra personer hänger upp i dessa sammanhang. De sa också att jag lagt upp en banner på Facebook om att stödja den väpnade gruppen YPJ (Kvinnornas försvarsenhet) och en organisation som arbetar för att den kurdiska staden Afrine i norra Syrien skall bli fritt. Jag svarade med att fråga om detta är förbjudna organisationer? Men jag fick inget svar. Förutom detta har de inte angivit några som helst skäl från SÄPOs sida.
Matteus är inte den enda kurden som fått problem med säkerhetspolisen. Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (-) som skrivit och debatterat om frågan innan, upprepar för QX hennes tidigare misstankar om att svenska SÄPO samarbetar med den turkiska underrättelsetjänsten.
– Det innebär en farlig och rättsvidrig utveckling för kurder som flyr krig och fängelsestraff, menar hon. Vad jag vet så finns det 38 liknande fall med kurder. Kurderna som förföljs av repressiva regimer som Erdoğans på grund av kriget i Syrien. I omvärldens ögon var kurderna hjältar som kämpade emot Daesh/IS och besegrade dem militärt.
– Fem tusen HDP-medlemmar och folkvalda politiker som är kurder sitter i turkiska fängelser just på grund av terroristanklagelser. Många har sina familjer kvar och om de skulle framträdda öppet kommer deras familj och släktingar bli förföljda, förnekas arbete och till och med bli av med sitt arbete. Jag känner många turkar och kurder som kritiserat Erdoğan och sedan anklagats för att vara terrorister. Bara för att jag som riksdagsledamot har försvarat kurdernas rättigheter har mitt namn många gånger hamnat i turkiska medier och rapporter, fastän jag själv inte ens är från Turkiet.
Till QX säger SÄPO att de inte svarar på frågor om enskilda ärenden och kan därför inte kommentera Matteus fall. De konstaterar att de kan begära att en person utvisas.
Matteus berättar att efter förhören i Göteborg har handläggningen av hans ärende flyttats till en enhet i Stockholm.
– Där var jag på ett förhör som pågick i åtta timmar. Min sambo fick inte närvara utan fick vänta på gatan utanför huset. De repeterade alla frågorna från den första utredningen och vi fick i slutet ett beslut. De hade bestämt sig för avslag på grund av det SÄPO skrivit. Ärendet hade säkerhetsklassats. En klausul hade då lagts in med 10 års inreseförbud i EU/EES länderna. Detta tyckte jag var oerhört konstigt.
Michelle Bornestad presskommunikatör på Migrationsverket kan inte heller kommentera det enskilda fallet, men förklarar att de grunder som ett avslagsbeslut fattas på då personen ansetts vara en säkerhetsrisk inte är offentlig information.
– Det betyder att vi inte kan gå in på skälen till att ett beslut om utvisning har fattats. Sammanfattningsvis kan vi bekräfta att Matteus fått ett beslut om utvisning från Migrationsverket den 15 februari 2021. Detta beslut har överklagats till Förvaltningsrätten i Stockholm.
Om en person som ansöker om uppehållstillstånd anses vara en säkerhetsrisk enligt säkerhetspolisens bedömning så blir det vanligtvis avslag, ”men en individuell bedömning görs i varje enskilt fall”, förklarar Bornestad.
Efter att Matteus inlett sin överklagan till Förvaltningsrätten beslutade Migrationsverket att entlediga hans juridiska ombud.
– Detta var inget som kom från mig utan något de helt plötsligt kommit på. Jag hittade då ett nytt ombud i Stockholm. Vi försökte i samband med att det skulle bli förhandling i Förvaltningsrätten i Stockholm att få till en muntlig förhandling. Detta nekades vi eftersom de menade att praxis är att man inte har det i migrationsärenden. Så nu väntar vi på vad domstolen säger. Hela den här processen har varit tuff och oerhört stressande för mig.
– Jag känner mig maktlös och precis som om jag inte hade några rättigheter alls. Om jag återvänder riskerar jag 7-10 års fängelse samt att min familj kommer sätta mig under tryck och bevakning. Jag kommer att tvingas till giftermål med en kvinna och inte kunnat leva det liv jag önskar. Min stora dröm är ju att kunna bo kvar i Sverige med min sambo och fortsätta mitt liv här, avslutar Matteus.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!