I veckan har sommarkollot Popkollo pågått i Jokkmokk. Det är ett kollo som riktar sig till tjejer och transpersoner som är intresserade av musik. Man får möjlighet att testa olika instrument, bilda band med andra deltagare och delta i workshops. Popkollo ordnas runt om i Sverige sedan 2003 och det är andra gången man är i Jokkmokk. Evelina Kyrk, koordinator och dagsledare, har varit med sedan 2017 och jobbat på sex olika kollon. Föreningen jobbar för att täcka hela Norrbotten.
– Vi har tidigare varit i Piteå, Luleå, Älvsbyn, Kalix och Kiruna. Vi behövs i Jokkmokk liksom vi behövs i övriga Norrbotten, Sverige och världen. Våra deltagare kommer från Piteå, Luleå, Överkalix, Boden, Pajala, Kiruna, Hakkas/Gällivare och såklart Jokkmokk.
Evelina fortsätter.
– Vi gör vårt absolut bästa för att synas och vara tillgängliga för alla unga tjejer och transpersoner i hela länet. Vi har delvis återkommande och delvis nya deltagare. I år är det kanske en uppdelning på hälften/hälften.
Under vistelsen umgås man och lär känna de andra deltagarna. Mycket handlar om trygghet berättar Evelina, kollot har vissa ”guidelines”. Och en hel del musik såklart.
– Guidelines är förhållningssätt som deltagarna kommer överens om och handlar om hur de behandlar varandra, vad de har för behov och hur de (vi) bäst kan skapa en trygg tillvaro på kollot där alla visar varandra respekt.
Popkollo grundades av Marit Bergman som fick idén om ett musikkollo för tjejer och transpersoner på grund av dålig representation i musikbranschen. Tillsammans med Åsa Johnsen drog de ihop ett kollo i Hultsfred och sedan dess har organisationen och metodiken vuxit, berättar Evelina. Därför är det mycket fokus på musik.
– Dag två har vi något som kallas Instrumentkarusellen, då får alla deltagare testa på trummor, bas, gitarr, piano och sång. Sedan önskar de instrument. Dag tre blir de indelade i band och sedan är resterande dagar fyllda av rep som varvas med workshop i normkritik, låtskrivning, gästartist och så vidare. På kvällen har vi också aktiviteter.
Men man måste inte kunna massa om musik för att delta på kollot.
– Vi har inga förkunskapskrav. Vi träffas och lär oss tillsammans! Vi har en DIT-anda, som ”Do it Yourself” fast istället ”Do It Together”, säger Evelina.
Imorgon(lördag) är sista dagen och totalt har 21 deltagare hängt ihop under veckan. Anledningen till att man riktat sig till tjejer och trans är för att skapa ett tryggt rum för de som i många fall inte har det.
– ”Vi finns för att vi inte vill finnas – för att vi inte vill att kön ska göra någon som helst skillnad i tillgänglighet till musikövande” står det i vår Popkollo-handbok under syfte, mål & värdegrund och det är en kort tydlig sammanfattning om varför det är separatistiskt. Vi vill skapa ett rum som är tryggt och tillgängligt för att alla ska få samma förutsättningar, säger Evelina.
Uppdaterad 2022-07-01
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!