Den rosa enhörningen som är ett av inslagen för att uppmärksamma WorldPride i Malmö och Köpenhamn i augusti har blivit rikspolitisk debatt efter att bland annat Lidingös moderata kommunalråd Daniel Källenfors menat att den bekostats av bland annat öns skattebetalare via det skatteutjämningssystem där de är en av bidragsgivarna och Malmö en av bidragsmottagarna. QX frågade fem skåningar om vad de tycker om statyn på Gustav Adolfs Torg.
Gry Ellebjerg som driver Art by Poster på Storgatan, berättar att hon i morse gick förbi statyn ”och hade ett snack med den”.
– Den är ju svår att inte tycka om. Den är kul, den är rosa, den sprider glädje och en lättsam symbol för någon slags glädje och fantasi. Vi behöver alla fler Unicorns. Dessutom är det en konstrast till mycket annan konst i stan. Blir folk provocerade är det bara bra. Och då kan man fråga sig varför man blir det!
Robin Werner, även känd som Elecktra och från veckans ”Vem bor här” har inte sett statyn live ännu, men tycker den ser ”magisk ut”.
– Tramsigt att att lägga någon värdering i om att våra skattepengar betalar denna dekoration! Tänk allt julpynt som det läggs ofantligt med pengar på år efter år. Säkert långt från alla som vill betala för ett ljus-spektakel på Gustav Adolfs torg varje år. Samma gäller hur mkt resurser man behöver lägga på en fotbollsmatch i stan. För att inte tala om polisen viktiga tid! Inget jag personligen är sugen att betala för. Mer enhörningar i Malmö stad säger jag!
Dana Sederowsky, konstnär som främst arbetar med foto, video och text.
– Mig provocerar inte mycket när det kommer till konst. Konst ska också både få ta plats och kosta pengar. Ett chockrosa fabeldjur önskar skaka av oss vår grå pandemiska verklighet. Gott så, men varför måste offentliga utsmyckningar så ofta se ut som de riktar sig till barn?
Joakim Cederholm som är restaurangchef på Red Shoe bar kopplade inte att den handlade om WorldPride.
– Jag ser inte kopplingen med en enhörning och pride (kanske är en åldersgrej). Jag tycker inte den är speciellt fin heller men sett många som gör det så det är ju personligt. Sen tycker jag att där den står känns helt malplacerad och den har blivit en barnattraktion. Känns som pengarna kunde lagts på något vettigare för att synliggöra att World pride i Malmö. Ta de regnbågsfärgade bänkarna till exempel!
Edith Escobar, initiativtagare till LesWorking Sweden, uppskattar statyn.
– Det var ett väldigt kreativt sätt från Malmö stad och Malmö pride att ha som symbol för inkludering, tolerans och visa var Malmö står gällande dessa frågor. Men om det stämmer att notan gått på 900.000 kr så tycker jag att med den summan hade man kunnat göras väldigt mycket för hbtq-personer även efter World Pride. Alla dessa enhörningar av kött och blod som bor i något litet samhälle i Skåne
Uppdaterad 2021-05-22
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!