På fredagen förra veckan avtäcktes enhörningsstatyn som är en del av Malmös satsning inför World Pride 2021 i augusti. Kommunen betalade 900 000 kronor för att få den gjord, flyttad på plats, framtida reperationer och underhåll. Nu i veckan har det blåst upp en konflikt mellan politiker i Malmö och i Stockholm.
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö, säger till QX att man agerat som man brukar göra inför festivaler eller arrangemang som ordnas i staden.
– Statyn är en del av hur vi vill ”dressa” stadsmiljöerna inför World Pride, precis som vi brukar göra inför andra stora händelser. Vi tog fram flera förslag, bland annat har vi målat bänkar, satt folie på papperskorgar och ska hänga upp flaggor i regnbågsfärger. Enhörningen är en del av den här smyckningen.
Kritiken mot statyn handlar om att flera moderata politiker i Stockholmsområdet, bland annat Daniel Källenfors (M), kommunalråd på Lidingö, tycker att man nyttjar skatteutjämningssystemet i Sverige på fel sätt.
– Lidingö betalar väldigt mycket i utjämningssystemet till svagare kommuner som Malmö och då vill vi se att de går till kommunens kärnverksamhet och bygger Malmö på ett bra sätt, inte till enhörningar, säger han till P4 Malmöhus.
Som svar på kritiken har Andreas Schönström bland annat sagt att om de skulle tänka utifrån Daniels perspektiv skulle man inte ha några blomarrangemang eller andra saker runt om i staden över huvudtaget.
Så du upplever inte att det är en skillnad att lägga pengar på till exempel belysning eller blommor, än på en sex meter hög enhörningsstaty?
– Nej. Både Stockholm, Solna, Lidingö och de andra som gnäller lägger säkert mer pengar på julbelysning än vad vi lagt på det här. Hade vi annonserat i en tidning hade det kostat runt 250 000 kronor per annons och ingen hade uppmärksammat det. Jag tycker det är synd att moderaterna i Stockholmsområdet av politiska skäl använder den här taktiken för att poängtera att de inte gillar skatteutjämningssystemet.
Totalt är det 282 kommuner som får pengar från utjämningen. Malmö stad får 5,7 miljarder där största delen kommer från inkomstutjämningen, 80 procent. Dessa 80 procent finansieras till 95 procent av staten.
– Det är därför jag tycker det är tråkigt, att man medvetet missförstår skatteutjämningssystemet och att man dessutom gör det med en underton att man har äganderätt över vad Sveriges kommuner beslutar att lägga sina pengar på.
Varför tror du att det blir en sådan debatt just nu?
– Innan enhörnings-debatten handlade det om bänkarna som skulle målas om i regnbågsfärger. Jag har aldrig fått så mycket mejl om något, både från de som var för och de som var emot. Det kostar runt 400 000 kronor att måla om bänkarna, som ändå redan var planerade att målas om på grund av underhåll. Jag hävdar att hela den här cirkusen handlar om att det är just pridefärger.
Tycker du själv att statyn är snygg?
– Man säger att det är kitsch va (skrattar)? Ska jag vara ärlig så tycker jag att den är så ful så den blir snygg. Jag hade aldrig tagit hem den och ställt den i min trädgård. Men jag tycker sånt här har sin plats och jag vet att till exempel massvis med barn åkt dit för att titta och flera av stadens förskolor har åkt med sina klasser dit.
QX söker Daniel Källenfors (M), för en kommentar.
Uppdaterad 2021-05-20
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!