Sedan KID-teamet började erbjuda könsidentitetsutredningar för barn och ungdomar år 2000 har över 700 utretts för könsdysfori. Ingen annanstans i Sverige kunde unga söka sig för att få påbörja sin behandling och de som diagnosticerats kunde få hormonbehandling vid Karolinska Sjukhuset.

Behandlingen har fått kritik för att vara experimentell på unga, bland annat i SVTs Uppdrag Granskning visade på brister och risker med hormonbehandlingarna. Främst eftersom det är preparat som är starka och kan innebära allvarlig och irreversibel hälsopåverkan.

De nya riktlinjerna trädde i kraft 1 maj och innebär att inga nya minderåriga kommer få hormonbehandling, om det inte är för kliniska studier. För de som redan påbörjat behandling kommer läkare göra individuella bedömningar om man ska fortsätta eller inte.

Transammans pratade med oroliga föräldrar

Transammans höll igår kväll ett informationsmöte eftersom flera oroliga föräldrar hört av sig.
– Familjerna är djupt förtvivlade, barnen behöver den här behandlingen, säger Ann-Christine Ruuth, förbundsordförande till SVT.

Ann-Christine Ruuth menar att det finns risker, men att unga inte får tillgång till preparatet förrän de fått en lång utredning av kunniga experter.

Inte alla som tycker det är dåligt

Emelie Köhler, som är medgrundare till detransinfo.se välkomnar däremot beslutet. Sidan riktar sig till unga som ångrar sin könskorrigering.

– Det här är ett superviktigt steg i rätt riktning. Som Karolinska skriver är det en experimentell behandling av unga personer, säger Emelie till SVT.