Det var tio år sedan som Antonio Hysén kom ut. Nyheten spred sig över hela världen eftersom han då var en av Sveriges första öppna fotbollsspelare på elitnivå. Av anledningen att det var ett decennium sedan, har Antonio ställt upp på en intervju i podcasten #YouAreIncluded, som görs i samband med Copenhagen 2021.
I avsnittet berättar han bland annat om när han blev kontaktad av Offside som var de första som skrev om det, efter att hans pappa Glenn Hysén hade nämnt i förbifarten i en intervju att hans son var gay.
Nyheten fullkomligt briserade och spred sig till internationella medier världen över.
– Dessa tio år har gått extremt fort och jag har varit med om så otroligt mycket sedan dag ett. Allt började med ett simpelt brev till att sedan få vara med på omslag och nyheter världen över. Jag arbetade på Volvo dagen då allt blev officiellt och telefonen bara sprängdes. Folk från hela världen ville prata om att jag kommit ut och jag förstod först inte varför det blev sån stor grej, säger Antonio till QX.
Det finns inget han ångrar med det beslut han tog 2011. Han berättar att han sedan dess blivit en mer mogen person och att han utvecklats. Han upplever också att man under de här tio åren börjat prata mer om sexuell läggning inom sport.
– Det har blivit fler debatter och kampanjer inom fotbollen. Fler har tagit ställning och en del heterosexuella spelare har pratat om situationen. Det är framsteg tycker jag och det visar att någonting händer. Vi har också sett några fotbollsspelare komma ut, men inte i Sverige. Det har blivit bättre men det är en lång resa kvar.
Idag bor han i Göteborg tillsammans sin kille, har trappat ner på fotbollen och känner att han är lite ”mitt i livet” där han funderar på vad han vill göra.
– Det finns så mycket i huvudet man vill göra men det är svårt att pussla ihop det. Det är riktigt svårt ska jag säga er att veta vad man vill(skrattar). Jag är dock en simpel person och vet att allt kommer lösa sig. Jag tänker att jag ska prova allt och ha kul under tiden.
Visa det här inlägget på Instagram
Fortfarande få elitspelare som kommit ut
I podden nämner Antonio att det fortfarande finns få öppna spelare på elitnivå. Han tror att det beror på olika orsaker, till exempel att man vill hålla privatlivet och det professionella åtskilt, vilket han har full förståelse för. Men han nämner också andra faktorer som påverkar att man inte vill, eller kan.
– Vissa kanske tänker på supportrarnas tankar, lagkamrater som inte gillar det, en coach som inte accepterar det, sponsorer, familj, vänner, ett land där det inte riktigt skulle gå.
Det var tankar som Antonio själv hade, men han försökte vara rationell.
– Finns det personer som inte accepterar vem jag är som person, då får jag helt enkelt skita i dem. Jag kommer ändå inte ha kvar dem i mitt liv. Jag fattar att det är lättare sagt än gjort, och att det inte funkar så för alla. Men jag är där för att spela fotboll och om någon har problem med min läggning är det deras problem.
Tycker du att man som offentlig person har något ansvar över att komma ut?
– Ansvar skulle jag definitivt inte säga att man har. Ingen ska känna sig pressad till att göra något man inte är redo för utan det hela handlar om att må bra i sig själv. Jag ville bara att folk skulle förstå att de inte är ensamma där ute och att det finns människor i samma situation som är vid deras sida.
Du nämner i poddavsnittet att det var extremt många som hörde av sig till dig i samband med att du kom ut. Gör folk fortfarande det?
– Idag är det lite färre såklart men jag blir rörd när jag får ett fint meddelande från någon som har frågor eller inte känner sig så säker. Jag har inte alla svar men jag kan dela med mig av vad jag har upplevt. Vi kan lära oss av varandra. Din granne, din coach, din förälder, din vän, kan ha kommit ut. Det behöver inte vara på tv eller i tidningen för att det ska hjälpa. Alla är som sagt olika, alla tänker olika och det är det som är fint. Vi är inte ensamma i detta och vi ska hjälpas åt så mycket vi kan.
Uppdaterad 2021-03-08
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!