Ett år präglat av coronapandemin, men också Black Lives Matter, homofobiska uttalanden från religiösa ledare och flera steg bakåt vad gäller hbtq-rättigheter i både Polen och Ungern.
Vi har listat tio saker, eller lite fler faktiskt, som haft stor betydelse både på gott och ont under året 2020.
1. Coronapandemin
I samband med pandemin tvingades många arbeta hemifrån och många hbtq-personer rapporterade om att de kände sig utsatta eftersom de i vissa fall var tvungna att stanna hemma med homofobiska eller transfobiska familjer eller släktingar.
I Uganda greps i mars 19 personer som befann sig på ett skyddsboende för hbtq. De satt fängslade i nästan 50 dagar och anklagades för att bidra till ökad smittspridning av covid-19.
Högt uppsatta religiösa ledare från bland annat Israel, USA och Ukraina menade att det var hbtq-personers fel att covid spreds och att det var guds straff att viruset skapats.
2. Black Lives Matter
När George Floyd dog i maj i samband med ett polisingripande blev Black Lives Matter en global proteströrelse mot förtryck. Inom hbtq-communityt innebar det att även titta inåt, på hur man inom regnbågsrörelsen kan bli bättre för att motverka rasism och fördomar. Prideparader blev istället protestmarscher för att uppmärksamma den rasism som ofta förbisetts inom hbtq-communityt.
3. Blooddonationer
På grund av pandemin blev behovet av blod ännu större. Detta gav nytt liv till den debatt om varför män som har sex med män inte får ge blod på samma villkor som straighta män. I bland annat USA, Nya Zeeland och Australien fick detta stor uppmärksamhet. Detta ledde till att länderna sänkte tiden som man måste levt i celibat för att få donera blod från ett år till tre månader.
I december beslutade Storbritannien att man ska börja med individuell screening, och inte utgå från sexuell läggning. Något som anses vara ett stort framsteg vad gäller bloddonation.
4. Politiken
Joe Bidens vinst i USAs presidentval gjorde att många hbtq-personer pustade ut efter rädslan för ytterligare inskränkningar av deras rättigheter om Trump vunnit.
Förhoppningarna är att Biden bland annat ska häva det förbud som förbjuder transpersoner att genomföra militärtjänstgöring. Dessutom förväntas Biden införa den så kallade Equality Act, ett lagförslag som på flera sätt ska gynna hbtq-personer.
Sarah McBride blev USAs högst rankade politiker som är transperson efter ha vunnit en plats i senaten efter valet i Delaware.
Belgien fick en vice statsminister som är transperson, Petra De Stutter och det gjorde också henne till den transperson som är högst politiskt rankad i världen.
5. ”Omvandlingsterapi”
På flera håll runt om i världen har man börjat införa lagar som gör det förbjudet med så kallad ”omvandlingsterapi”. I Kanada ligger det just nu ett lagförslag om att göra detta på nationell nivå. I nuläget är det förbjudet i fyra kanadensiska provinser.
Mexico City, Queensland i Australien och Tyskland har alla på ett eller annat sätt gjort omvandlingsterapi förbjudet.
I Sverige har regeringen beslutat att man ska kartlägga unga hbtq-personers utsatthet för omvandlingsterapi för att isåfall kunna vidta åtgärder.
6. Lagar om samkönade äktenskap och samkönat sex
I Gabon och Bhutan röstade man igenom att samkönat sex ska avkriminaliseras. Sudan tog bort dödsstraff för samkönade relationer. Montenegro legaliserade samkönade partnerskap och i Thailand har man tagit fram ett liknande förslag, som också skulle innebära att samkönade par skulle få möjlighet att adoptera.
I september lovade regeringen i Barbados att samkönade äktenskap skulle tas upp i en folkomröstning och möjligheten att erkänna samkönade partnerskap.
I Costa Rica och Nordirland hölls de första samkönade giftermålen.
7. Transrättigheter
I Storbritannien meddelade man i september att transpersoner fortsatt måste ha en medicinsk diagnos för att ändra sitt juridiska kön. Detta efter ett omdiskuterat förslag som skapade debatt mellan hbtq-personer och kvinnorättsaktivister.
Schweiz parlament röstade igenom en lag som gör det möjligt för transpersoner att ändra sitt juridiska kön utan någon medicinsk bedömning eller beslut från domstol.
I Sverige fick 530 transpersoner som steriliserats tillbaka ersättning från staten.
8. Diskriminering på arbetsplatser förbjuds
I USA röstade man i juni igenom i högsta domstolen att det ska bli olagligt att diskriminera hbtq-personer på arbetsplatsen. Detta innebar också att det blev olagligt att diskriminera på grund av hudfärg, vilket land någon kommer från och religion.
9. Polen
Turerna i landet har varit otaliga och på många håll förödande för hbtq-personer. Allt började med att det i februari blev känt att Polen infört så kallade ”hbtq-fria” zoner och att en så stor del som en tredjedel av landet hade infört detta.
I juli blev det klart att Andrzej Duda sitter kvar som president och i oktober samlades tusentals för att protestera mot strängare abortlagar.
I början av december rankade organisationen ILGA-Europe Polen som det värsta landet EU-landet om man är hbtq-person.
10. Ungern förbjuder transpersoner att ändra juridiskt kön och samkönade att adoptera
Orbán har under året jobbat hårt för att göra det så svårt som möjligt för hbtq-personer i Ungern. I maj röstade man igenom en lag som gör det förbjudet för transpersoner att ändra sitt juridiska kön.
I november kom det fram uppgifter som menade att även Ungern infört sina första ”hbtq-fria” zoner och bara en månad röstade man igenom ett lagförslag som förbjuder samkönade att adoptera, samt att man i grundlagen bestämt att ett äktenskap endast är mellan man och kvinna.
Texten inspirerad av Thomson Reuters.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!