– Vi riktar oss till invandrare och nyanlända, sådana om vill hitta sin plats i samhället, berättar han entusiastiskt.

Föreningen Homan har fått statliga och kommunala pengar som nu gjort det möjligt för föreningen att skaffa egen lokal.
– Vi har fått bidrag för att informera om hur man begränsar spridningen av könssjukdomar och hiv. Kommer man från andra länder har man kanske inte nåtts av samma information som här i Sverige. Kondomer är inte vanligt bland muslimer, och många lever ett dubbelliv och vågar inte testa sig, konstaterar Ardeshir Bibakabadi.

Många identifierar sig inte som homosexuella men har sex med andra män på exempelvis hamam. Själv kom han till Sverige från Iran 1995 och visste inte var han skulle vända sig.
– Jag visste att jag var homosexuell men levde med en kvinna. Det var ett hemligt liv där jag hade sex med killar, men jag mådde inte bra av det hela.

Nu hoppas Ardeshir Bibakabadi att många andra ska få det stöd han saknade när han kom ut. Redan nu är det många nationaliteter som ingår i föreningen Homan. Där träffas personer med liknande erfarenheter och det stärker deras identitet. Föreningen är också en väg att integreras i det svenska samhället.
– Vi ser att våra medlemmar tar till sig nya koder i samhället och inte bara umgås med sina landsmän. Jag måste säga att homosexuella har lättare att få kontakt svenskar, det är en del i det västerländska, säger Ardeshir Bibakabadi.

Gaykulturen kan verka över etno- och klassgränser, och för många invandrare blir den en möjlighet att träffa andra utanför den egna nationella sfären. Samtidigt vill Ardeshir Bibakabadi påverka attityder hos alla som kommer till Sverige och därför satsar föreningen Homan på bred information.
– Jag har pratat med organisationer som riktar sig mot kurder, ungdomar i skolan och föräldrar till dem. I Sverige finns många möjligheter om du är hbt-person. När jag berättar om mina erfarenheter kan många identifiera sig med mig.

Ardeshir Bibakabadi vet att det finns fördomar bland landsmän om hur homosexuella ”är”. Exempelvis finns uppfattningen om att hbt-personer är sexgalningar eller att män beter sig som kvinnor. När de möter Ardeshir Bibakabadi som är mer ”heteroaktig” i deras ögon kommer fördomarna på skam. Han framhåller att homo och bisexuellas längtan efter att bli accepterade är samma drivkraft som gör att många invandrare kommer till Sverige.
– Dom kommer hit för att dom inte kan leva i frihet och vi i Homan visar att vi lever det liv vi vill. Man måste få dela sin kärlek till den man vill och jag tror att det börjar gå fram, det är målet.


Besök Homans hemsida