Finlands president är också Överbefälhavare och i denna roll har presidentkandidaten Pekka Haavisto nu blivit ifrågasatt av sina politiska motståndare.
Redan kort efter att det blev klart att Haavisto går vidare till den andra omgången började hans enligt kritikerna bristande militära utbildning lyftas.
– Min far och morbror deltog i kriget. Jag kan bara inte rösta på en civiltjänstgörare, sa den socialdemokratiska partimedlemmen Henry Niksanen till Hufvudstadsbladet i söndags från partiets valvaka och lät meddela att han kommer rösta på Samlingspartiets Sauli Niinistö.
Kvällstidningen Iltalehti tog även på sitt löp i måndags upp att Haavisto gjort civil istället för militärtjänstgörig genom att citera Sannfinländaren Pentti Oinonens budskap om att en civiltjänstgörare inte duger som president. Och på Facebook och Twitter är det enligt Hufvudstadsbladet mycket debatt om lämpligheten av att ha en president, och därmed ÖB, som inte gjort lumpen.
Men idag säger ex-kommendör amiral Juhani Kaskeala att Haavisto är fullt lämplig i sin roll som ÖB.
– Det är möjligt att hans civiltjänst kan irritera ivriga reservister, men någon nackdel är det inte för skötandet av ÖB-uppdraget, säger han bitskt till Hufvudstadsbladet och räknar upp Haavistos utrikeserfarenhet och kunskap i militära frågor.
Haavisto sitter idag i såväl utrikes- som försvarsutskottet i den finska riksdagen och var redan på 90-talet med i utrikesutskottet. 1998 fick han det militära förtjänsttecknet FVR K av ex-kommendör amiral Kaskeala för insatserna i samband med den finska fredsoperationen i Tchad.
Samtidigt har Niinistö utsatts för kritik för att han, till skillnad från Haavisto, inte anses ha så stor erfarenhet på det utrikespolitiska området.
I den första väljarundersökningen som släpptes idag får Niinistö 65% medan Haavisto hamnar på 35%. Undersökningen som publiceras i Iltalehti säger att 25% av väljarna är osäkra.
På Qruiser har en klubb nu startats ännu en klubb till stöd för Haavistos valkampanj. Idag började poströstningen och utlandsröstningen. I Sverige finns vallokaler i 35 städer. Den 5 februari är det valdag.
[filelink id=215]Hitta din vallokal i Sverige via denna PDF[/filelink]
Läs mer om presidentvalet:
Soini backar på stödet till Haavisto
Haavisto ett steg närmare Kronohagen
Du skall va president…
Uppdaterad 2017-01-26
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!