Ungdomsstyrelsen fördelar varje år ca 6 miljoner kronor i statligt organisations- och etableringsstöd till hbt-organisationer i Sverige. Från att vara helt dominerande bidragstagare tappar RFSL i år över en miljon i stöd jämfört med förra året. Sedan 2010 har man gått från 5,7 miljoner till 3,9.
Orsaken till bidragsminskningen är att flera andra organisationer blivit rikstäckande.
Förra året fick HBT(s), den hbt-socialdemokratiska riksorganisationen nära 780 000 i stöd, vilket med sin storlek blev ett tydligt trendbrott i fördelningen av hbt-stödet. Föreningen redovisade då 273 medlemmar. I år ökar man stöder till 844 000 och redovisar 330 medlemmar i 9 avdelningar.
Förra året fick MENA-gruppen etableringsstöd på 150 000 kronor. I år har man bytt namn till Swedish LGBTQ-Initiatives, redovisar 109 medlemmar i fyra avdelningar och får nu organisationsbidrag på nära 436 000 kronor.
Transföreningen FPES, den största organisationen för transpersoner i Sverige, redovisar i år 196 medlemmar i fem avdelningar. De får 543 000 i bidrag. Förra året fick de inget stöd.
Helt nya är Öppna Moderater som får knappt 400 000 i organisationsbidrag. De redovisar 40 medlemmar i fyra lokalavdelningar. Samtidigt har EKHO, den kristna gruppen, liksom Riksorganisationen hbt-solidaritet, som bägge fick etableringsstöd på 150 000 kronor förra året blivit utan stöd i år.
Etableringsstöd ges i år till Sveriges Förenade HBTQ-studenter som anger att de har 3 medlemsföreningar och totalt 37 betalande medlemmar. Etableringsstödet utgår med 150 000 kronor. Tidigare har SFQ fått stöd som ungdomsorganisation.
Kravet för att få bidrag från Ungdomsstyrelsen är att man har minst 500 medlemmar eller minst 4 lokalavdelningar.
– Det är betydelsefullt att fler hbt-organisationer lyckas etablera sig som riksorganisationer och skapar verksamhet på många platser i landet. Det ger hbt-personer möjlighet att samlas och få ett starkare inflytande, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.
RFSL, som fortsatt har det i särklass största stödet, anger 3804 medlemmar i 27 lokalavdelningar räknat på årsskiftet 2010/2011. Årets bidrag innebär en rejäl minskning för organisationen, något förbundsordförande Ulrika Westerlund menar borde innebära en förändring av bidragsnivån totalt.
– Vi tycker inte att det är rimligt att en växande hbt-rörelse skall slåss om samma pengar, säger hon till QX. RFSL är en växande organisationen som under 2011 fått ytterligare 1000 medlemmar. Trots detta får vi en neddragning i bidraget. Vi missunnar inga andra organisationer stöd, men vi vill att hela hbt-rörelsen skall kunna fortsätta växa utan att det sker på bekostnad av varandra.
– Skapar detta ekonomiska problem för RFSL?
– Det här kommer inte som en överraskning för oss eftersom vi är väl förtrogna i hur ungdomsstyrelsen fördelar bidragen, så vi har redan titta över vår budget, svarar hon. Vi planerar inga neddragningar på grund av detta men naturligtvis vissa omprioriteringar. Det är ingen katastrof men självklart märks det om man får en miljon mindre i stöd.
Uppdaterad 2023-02-01
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!