I slutet av september förra året var författaren och förläggaren Marcus Tallberg på väg hem i Stockholmsnatten. Marcus hade precis sagt ”hej då” till sin dejt när han plötsligt blev förföljd av två killar som kallade honom ”äcklig bögjävel”, och som när de hann ifatt Marcus slog ner honom så att han fick en hjärnskakning. I flera månader efteråt led Marcus av att han tappade ord och glömde saker.
QX skrev om händelsen i höstas, men kontaktade Marcus på nytt för att höra hur händelsen påverkar hans liv i dag.
– Jag tänker inte på det varje dag längre, men det gör sig ofta påmint. Det hände ett par dagar innan bokmässan i Göteborg, så jag tog inte tag i det på riktigt förrän en vecka senare. Men när jag kom hem igen tvingade jag mig själv att ta samma promenad, för annars visste jag att jag kanske inte skulle våga gå ut ensam på kvällen mer.
Har händelsen påverkat hur du numera beter dig när du är ute bland folk?
– Jag har ju haft en trygg uppväxt och tänkt att jag är oövervinnerlig på något sätt, detta är det första av det här slaget som hänt mig. Ja jag har ändrat mitt beteende, och tycker inte att det är särskilt konstigt. Om jag håller en kille i handen på stan så lägger folk märke till det, jag gör själv det när jag ser andra samkönade par hålla hand. Det blir på något sätt en offentlig handling, istället för en privat ömhetsbetygelse som det borde vara. Vi hbtq-personer måste hela tiden vara på vår vakt, tänka på var vi är, vilka personer som finns i närheten och så vidare. Jag har inte gjort det tidigare, men gör det definitivt numera.
Är din känsla att hat och våld mot hbtq-personer ökar eller minskar?
– Svårt att säga, jag är ju ingen expert. Jag har varit ”out and proud” sedan jag var 14, det är nu 17 år sedan. Trots att jag är stolt för den jag är så kände jag mig ändå så himla utpekad, dömd och liten när jag kontaktade polisen för att anmäla händelsen. När en av poliserna frågade ”Är du homosexuell” blev jag lite ställd, trots att jag vet att han inte menade något illa med frågan. Om någon som är så pass säker som jag blir osäker i den situationen kan jag bara tänka mig hur osäker en person som inte är lika öppen blir. Dessa kommer inte med i statistiken för hatbrott, så jag tror det finns ett stort mörkertal. När jag la ut vad som hänt på social medier hörde två vänner av sig och berättade om att de varit med om likande händelser det senaste året, en hade brutit fyra revben men ändå varken polisanmält eller berättat för sina vänner. Många, tror jag, känner sig på något märkligt sätt skyldiga till att ha blivit utsatta för hatbrott.
Du jobbar just nu med att skapa en plattform för våld mot minoritetsgrupper, berätta!
– Det heter SAFE Havens och handlar om att skapa trygga platser, både fysiska och digitala. Det ska vara ett forum för att lyfta trygghetsfrågor som rör alla minoritetsgrupper, inte bara hbtq-personer. Vår tanke är inte att konkurrera med andra plattformar och jourer som redan finns, utan att skapa ett slags nätverk för att informera och hjälpa till att slussa drabbade personer rätt. Vi väntar just nu på klartecken från Allmänna Arvsfonden som vi ansökt om pengar från, och hoppas kunna sätta igång till hösten.
Kraftig ökning av anmälda hatbrott mot hbtq-personer
Den senaste statistiken från Brå (Brottsförebyggande rådet) vad gäller hatbrott på grund av sexuell läggning publicerades i oktober 2019 och gäller för år 2018. Där konstaterades att antalet anmälda hatbrott generellt sett ökat med 11 procent sedan 2016, men för hatbrott på grund av sexuella läggning med hela 37 procent under samma tvåårsperiod. Bara antisemitiska hatbrott ökade mer, med 53 procent.
Enligt Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå, kan man dock inte med säkerhet tolka dessa siffror som att brottsligheten faktiskt har ökat:
– Statistiken bygger på polisanmälda brott som identifierats som hatbrott. Det ökade antalet kan delvis bero på att allt fler brott anmäls, men också på att polisen identifierar fler brott som just hatbrott. Polisen, inte minst i Stockholm, har på senare år jobbat mycket med att öka kunskapen om hatbrott inom myndigheten, säger Thomas Hvitfeldt till QX.
IDAHOT ”firas” över hela världen
I dag, den 17 maj, uppmärksammas IDAHOT-dagen över hela världen, och extra mycket i Europa och Sydamerika. IDAHOT – The International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia – har ”firats” sedan 2004 då flera stora internationella hbtq-organisationer tillsammans tog initiativet att instifta den. Syftet med IDAHOT är att så brett som möjligt uppmärksamma diskriminering, hat och våld mot hbtq-personer över hela världen. Valet av dag beror på att WHO den 17 maj 1990 beslöt att inte längre klassificera homosexualitet som en sjukdom.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!